09.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat del primer aniversari del telèfon 024 d'atenció a la conducta suïcida. La línia telefònica, promoguda pel Ministeri de Sanitat, ajuda les persones amb pensaments, ideacions o riscos de conducta suïcida. També assisteix familiars i persones pròximes. Ho fa bàsicament a través de la contenció emocional mitjançant l'escolta activa de professionals. En el primer any es van rebre 118.885 telefonades. Un 7% d'aquestes provenien de persones amb un risc alt o molt alt de suïcidi. En aquests casos, l'equip d'atenció, integrat per professionals de la Creu Roja i un equip multidisciplinari, va contactar amb els serveis d'emergència. El telèfon és gratuït, confidencial i està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. 

I, justament hui, un home de 54 anys s'ha suïcidat hui a Paiporta quan estava a punt de ser desnonat. La Guàrdia Civil s'ha fet càrrec de la investigació dels fets i confirma que la víctima s'ha llançat al buit. Els serveis sanitaris desplaçats no han pogut fer res per a reanimar-lo. L'home tenia concedides totes les ajudes que havia sol·licitat i els serveis socials feien un seguiment de la seua situació. Però un desnonament marca un abans i un després en la vida de qui el pateix. Les persones especialistes comparen les conseqüències psicològiques amb les derivades d'una catàstrofe. Entre 2021 i 2022 hi va haver més d'11.700 desnonaments a la Comunitat Valenciana. Desnonaments que empitjoraren la salut mental de moltes persones, i moltes famílies. 

L'habitatge s'ha convertit en un dels cavalls de la batalla preelectoral amb vista a les eleccions del 28M i està present en els discursos de tots els partits polítics. Com també ha estat present hui en el Consell de Ministres que ha aprovat dues noves mesures en matèria d'habitatge. Una d'elles és una línia de crèdit per a finançar el 20% de les hipoteques a joves i famílies amb fills i filles. Una mesura que no compartix Unides Podem. El Consell de Ministres també ha aprovat hui l'adquisició de més terrenys del Ministeri de Defensa, que es troben sense ús, per tal de destinar-los a la promoció d'habitatges assequibles. A la Comunitat Valenciana s'adquirirà poc més d'un 3% del total. El govern espanyol ha anunciat que construirà dotze immobles a Alacant i cent a Alcoi. Se sumen al miler d'habitatges que ja estan en marxa en terrenys de València que abans tenien un ús militar.

Després de tretze anys, el Tribunal Constitucional ha validat l'avortament com un dret de les dones. El ple ha aprovat hui definitivament la sentència que rebutja íntegrament el recurs que el PP va interposar contra la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs.  

Les distraccions causen més del 30% de les morts al volant. Mòbils o navegadors estan al darrere de moltes de les distraccions mortals quan conduïm. 640 persones han mort a la Comunitat Valenciana durant l'última dècada per aquesta causa, una xifra que supera la mitjana espanyola segons un estudi publicat hui. 

La ciutadania espanyola no havia invertit mai tant en lletres del tresor. De fet, la inversió s'ha multiplicat quasi per 500 en només un any. S'ha comprat deute de l'Estat per valor de 7.613 milions. En aquests moments les famílies han superat en inversió els grans tenidors de deute com asseguradores, fons d'inversió i plans de pensions. Darrere d'aquest boom de les lletres del tresor està l'escassa rendibilitat dels productes que ofereixen els bancs espanyols. 

2.700 persones mata cada any el càncer de pulmó a la Comunitat Valenciana. Segons l'Associació contra el Càncer, a Espanya cada onze minuts mor una persona per càncer de pulmó. El 23% de la població, fuma o ha fumat. Un projecte pilot per a previndre la malaltia s'assaja als hospitals valencians. 

stats