09.02.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les Notícies de la Nit' de hui ens hem informat sobre el nou protocol d'alerta a les dones que posarà en marxa demà el Ministeri de l'Interior per a informar les parelles d'agressors reincidents. El Ministeri de l'Interior activa aquest mecanisme davant l'increment de casos de crims registrats en les últimes setmanes.

L'avís no serà automàtic, sinó que s'analitzarà cas per cas. Seran les forces de seguretat les que decidiran si cal informar la víctima sobre els antecedents de la seua parella. A la Comunitat Valenciana, 1.400 dones estan incloses en el sistema VioGen com a casos d'especial rellevància. Són les que tenen més probabilitat de ser víctimes de violència greu o letal. A tot l'Estat hi ha registrats 61.000 homes que han agredit dos o més dones. 

I en política, picabaralla a les Corts entre el president Ximo Puig i la síndica popular, María José Catalá. Mentre que el cap del Consell ha fet bandera de la seua gestió, la síndica popular li ha retret el cas Assut i l'accident de tren de Caudiel. En la sessió de control, els socis del govern, Compromís i Unides Podem, també han atacat els socialistes, amb retrets com ara el menysteniment al Dret Civil valencià per part de PP i PSOE a Madrid. Ciutadans i Vox han centrat hui els atacs en l'educació i les polítiques de promoció del valencià.

I a Xixona es trenca el pacte de govern entre socialistes i Ciutadans. És el segon pacte de govern municipal que es trenca a l'Alacantí entre el PSPV i Ciutadans. Dels tres regidors que té la formació taronja, dos han anunciat que deixen els càrrecs. Tant els regidors dimissionaris com l'alcaldia han oferit versions contraposades. L'alcaldessa, Isabel López, s'ha mostrat sorpresa per aquesta decisió.

El veïnat s'organitza contra el macroprojecte fotovoltaic, Magda, a la Plana Alta i el Baix Maestrat. Demà mateix es reunixen els veïns i veïnes de les localitats més afectades: les Coves de Vinromà, Cabanes i Benlloc. L'objectiu és paralitzar el macroprojecte aprovat pel govern espanyol per a la instal·lació de 260.000 plaques fotovoltaiques. Els veïnat vol lluitar fins al final.

Treball contrarellotge a Turquia i Síria per a trobar els últims supervivents dels terratrémols. Amb més de 20.000 persones mortes i vora 70.000 de ferides, els equips de rescat ja confien a trobar pocs supervivents 72 hores després dels sismes. Els equips de voluntaris desplaçats des de València confien ara en els gossos per a localitzar alguna víctima encara amb vida.  

stats