08.12.2022 | Les notícies de la nit

35 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de les xifres d'ocupació durant el pont de la segona part de la setmana. Les zones d'interior, el litoral i les grans ciutats reben milers de visitants, i el sector hoteler de la Comunitat Valenciana xifra en un 70 % l'ocupació mitjana per a aquest pont de la Puríssima. Una xifra un poc més baixa de la que esperaven per l'encariment dels viatges i també pel mal oratge. L'excepció són Benidorm i València, amb xifres que freguen el 80%. El sector encara es manté per davall de les xifres del 2019, però fa un balanç positiu d'aquests primers dies de desembre.

En l'actual context inflacionista, aquest pont festiu és el del tradicional inici de les compres nadalenques. Les previsions de venda difereixen entre les grans superfícies, que esperen recuperar el volum de vendes d'abans de la pandèmia, i el xicotet comerç més preocupat perquè la clientela retalle els diners per a gastar. 

Alacant acull demà la cimera Euromediterrània, considerada d'alta nivell. Agrupa els nou països europeus riberencs del Mediterrani. Una trobada a la qual també assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Entre els participants es consensuarà una resposta coordinada a qüestions candents en polítiques europees, com ara l'autonomia energètica, la fiscalitat o com es combat la inflació. A més, es reuniran els mandataris de França, Portugal i Espanya per a concretar els detalls de la construcció de l'hidroducte subaquàtic entre Barcelona i Marsella que transportarà hidrogen verd des de la península Ibèrica cap al nord d'Europa. Un projecte molt car per al qual demanaran que la Unió Europea pague el 50%. 

Aquest cap de setmana el quatretondí Enric Benavent, fins ara bisbe de Tortosa, serà proclamat arquebisbe de València. Segons el ritu eclesiàstic, els festejos comencen la vespra de la presa de possessió, i Benavent ha de fer parada al primer poble de la diòcesi de València de camí cap a la catedral. Aquest poble és Benavites, a la vall de Segó, al Camp de Morvedre. 

El valencià es domina més, però s'utilitza menys. És una de les conclusions de l'informe sobre el coneixement i l'ús social de la llengua que ha fet públic la Conselleria de Cultura i Educació. Un 23 per cent de la població el fa servir. Són huit punts menys que fa sis anys. 

Alpont, als Serrans, és un important jaciment d'estegosaures, que van conviure amb altres tipus de dinosaures. Hi van viure fa 150 milions d'anys, feien set metres de llarg i pesaven al voltant de cinc tones. Fins ara es pensava que els estegosaures hi havien estat de pas. Fa uns dies, un nou estudi va confirmar que van viure en aquestes terres, quan eren ecosistemes costaners formats per grans valls amb vegetació abundant, travessades per rius i llacs d'aigua dolça.

stats