06.12.2022 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la decepció de l'afició espanyola per l'eliminació de la selecció en el Mundial de Qatar 2022. Ha sigut en la tanda de penals. La selecció ha fallat els tres penals que ha llançat després d'un partit en què no ha pogut superar la defensa del Marroc. La classificació del Marroc per a quarts de final ha fet que milers de marroquins hagen eixit al carrer en poblacions com Alacant, Crevillent, Benicarló i València per a festejar el pas a quarts de final del Mundial per primera vegada en la seua història. 

En els 44 anys de la Constitució Espanyola, discurs reivindicatiu hui de Ximo Puig en l'acte commemoratiu que, per huité any consecutiu, s'ha celebrat a Alacant. El president ha insistit que cal desbloquejar algunes qüestions i que acordar no significa trair. Al seu torn, el líder de l'oposició, Carlos Mazón, ha acusat Puig de viure fora de la realitat i li ha retret el que considera una actitud triomfalista. Tot això en un acte on també s'ha fet una mirada cap a altres reivindicacions. L'article 49 de la Constitució ha sigut hui el que més crítiques ha rebut en la cerimònia celebrada a Alacant. S'ha evidenciat la necessitat de canviar alguns termes com la paraula 'disminuïts' en la Constitució del 1978. Ricardo Ten, Noah Higón, Paco Moya, Marta Senent i els consells locals i autonòmics d'infància i adolescència de la Comunitat Valenciana han rebut les Distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals. El Cermi reclama que es retire el terme 'disminuïts' i demana una altra mirada cap a aquest col·lectiu que reclama drets fonamentals i ajudes socials.

Aquest aniversari de la Constitució, marcat per l'augment de la crispació política de les últimes setmanes i pel bloqueig en la renovació del poder judicial, ha estat present en el discurs de l'acte institucional, on la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha llançat un missatge que ha demanat utilitzar la paraula per a argumentar, per a proposar i no per a ferir o ofendre. En aquest acte, el govern espanyol i l'oposició s'han acusat mútuament d'incomplir la Constitució. Fora de les càmares, Pedro Sánchez ha deixat oberta la porta a una reforma limitada del delicte de malversació. 

La Fira de l'Automòbil de València ha tancat amb optimisme, a pesar de la incertesa que viu el sector per la falta de microxips i en plena transició cap al cotxe elèctric. Han pujat les xifres de vend, més de 2.000 cotxes venuts, una quantitat que supera la de l'última edició. També ha augmentat el nombre de visitants, més de 45 mil persones, un balanç positiu segons Víctor Castillejos, director de la Fira de l'Automòbil. 

L'institut de Biomecànica de València ha posat en marxa un projecte per a conéixer el tallatge dels xiquets i les xiquetes. El ràpid creixement dels menuts i les menudes, l'activitat que tenen i la variació en el tallatge ha dut l'IBV a desenvolupar una investigació de moda virtual. 

stats