04.07.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'anunci del Consell de Ministres que ha posat fi a la mascareta obligatòria en els centres sanitaris i sociosanitaris. El ministre de Sanitat, José Miñones, ho ha anunciat aquest migdia, i es farà efectiu en publicar-se en el 'Butlletí Oficial de l'Estat'. A les residències de majors s'ha celebrat la decisió, i també en farmàcies i altres centres sanitaris, on els treballadors i els clients estaven obligats a dur-la posada. Ara només queda en una recomanació i, això si, continuarà sent obligatòria on ja ho era abans de la pandèmia: quiròfans, UCI i UVI. 

El Consell de Ministres de hui també ha anunciat el paquet d'indemnitzacions per a les persones afectades per la talidomida, un fàrmac que en els anys cinquanta i seixanta s’administrava a les dones embarassades per evitar els vòmits, però que va provocar gravíssimes malformacions a més de 50.000 nadons en tot Europa. A Espanya es calcula que uns 3.500, dels quals més de 300 eren valencians. L'Institut Carlos III ha sigut l'encarregat d'avaluar els afectats que encara viuen i ha dictaminat qui pot cobrar les ajudes, que varien segons el grau de discapacitat. Molts han quedat exclosos: en total, 130 persones en tot Espanya, una xifra que a les associacions els sembla molt baixa. 

Dijous acaba el termini per a presentar els grups parlamentaris davant de les Corts, dia que el PSPV presentarà el seu. Els tres restants ja s'han constituït. L'endemà es reunirà la junta de portaveus per a decidir l'orde del dia de la primera reunió de la cambra autonòmica. Serà quan començarà el ple d'investidura que elegirà president Carlos Mazón. El dirigent popular vol que la mesa de les Corts fixe la investidura al més prompte possible, mentre que Ximo Puig assegura no tindre problemes a facilitar la transició, però sempre dins dels terminis previstos. 

La nova alcaldessa de València, María José Catalá, presenta les seues prioritats en política d'habitatge: mesures contra l'ocupació de vivendes i rebuig a la llei estatal que limita els lloguers. Prioritats que l'oposició considera antisocials i marcades pel discurs de la ultradreta. Així Catalá posarà en marxa una oficina d'assessorament a propietaris, unitats especials de la Policia Local i expulsió administrativa dels ocupes. L'oposició acusa Catalá d’adoptar principis de la ultradreta i reclama la limitació d'apartaments turístics que ja estava aprovada.

Les organitzacions agràries avaluen els danys de la forta pedregada de dilluns a l'àrea metropolitana de València i comarques com l'Horta, l'Alt Palància i la Costera. Les estimacions que fan són entre 4.000 i 20.000 hectàrees afectades per la forta pedregada d'ahir de vesprada: els fruiters més afectats són els cítrics, però també hi ha els caquiers, a més dels ametlers i les oliveres. Perduda la collita, només queda fer les reclamacions a les assegurances, a pesar que no pal·liaran la pèrdua de milers de jornals en el camp, en plantes envasadores i en distribuïdores. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast.

Programes

Més

Entrevistes

Més
stats