01.06.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'actualitat política després de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig i de com els partits es preparen per a la pròxima cita amb les urnes del 23 de juliol. El candidat a presidir la Generalitat, Carlos Mazón, no se n'ix del guió i reitera que la seua intenció és governar en solitari, que Vox no entre en el Consell, encara que necessita el suport dels diputats de la formació d'ultradreta per a substituir Ximo Puig. Mazón aspira a un govern –diu– estable. I Feijóo reclama a Vox que done els seus vots al PP per a fer fora els socialistes de tots els llocs de poder. Però els de Santiago Abascal deixen clar que això ha de ser a canvi de governar en coalició amb els populars. De cara a les eleccions generals, Diana Morant es postula en À Punt per a encapçalar la llista socialista al Congrés per València.  

Hem fet una una radiografia del preu dels pisos turístics de primera línia, que són sempre els de millors vistes i els més cars. Llogar-ne un costa de mitjana a Espanya 1.055 euros per setmana –atenció– durant el mes d'agost, que és quan més cotitzats estan. El que abans de la pandèmia costava poc més de 800 ara supera de bon tros el miler d'euros. On més s'han apujat, més d'un 6 per cent, és a les Balears, al País Basc i a Galícia. La Comunitat Valenciana ocupa la segona posició, juntament amb Andalusia i Astúries, amb increment mitjà del 3 al 6 per cent. I on més s'han moderat els preus seria a Catalunya i a Múrcia.

La Comunitat Valenciana és la segona d’Espanya en què s’han registrat més expedients per violència de fills contra els pares. És el delicte majoritari de les xiques. De les causes i, sobretot, de les possibles solucions s’ha parlat hui en el Congrés de l’Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l’Adolescència, que té lloc a València.  

La comunitat política europea es reuneix a Moldàvia. Dirigents dels països membres de la Unió Europea i representants de les institucions, com la Comissió Europea o el Parlament Europeu, s'han reunit amb els altres dènou països que no formen part de la Unió, a pocs quilòmetres de la frontera amb Rússia. En la cimera també ha participat el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb qui Pedro Sánchez ha tingut una reunió i li ha expressat el suport unànime de la comunitat europea. 

 

I en cultura, la directora catalana Isabel Coixet ha rebut aquesta vesprada el premi honorífic Pau i Justícia, que atorga el Festival Internacional de Cinema de Drets Humans de València, del qual À Punt Mèdia és mitja oficial. Fins al 10 de juny es projectaran més de quaranta pel·lícules que tracten els drets humans des de la perspectiva de gènere. Coixet, que no descarta rodar pròximament a València, ha agraït el guardó d'un festival que segueix des dels inicis i que construeix eines per a la defensa dels drets humans.

stats