01.05.2024 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

L'actualitat d'este Primer de Maig ha passat per les mobilitzacions sindicals. Milers de persones han eixit als carrers de les principals ciutats valencianes, i també de l'Estat espanyol, en unes manifestacions que han tingut les principals consignes en l'augment salarial i en la reducció de la jornada laboral. Els treballadors i treballadores han visibilitzat altres reivindicacions, com la fi de les guerres, la crispació política i serveis públics de qualitat.

Sense deixar l'economia, hui hem conegut més detalls de la fusió del Banc Sabadell i el BBVA, que ofereix als accionistes del Sabadell una prima del 30 per cent sobre el valor de les seues accions. A més, proposa que la nova entitat tinga doble seu, una a Madrid i una altra a Barcelona, sense aclarir el futur de la seu social del Sabadell que es va traslladar a Alacant arran del procés independentista de Catalunya. Seria una fusió per absorció del Banc Sabadell. El BBVA garanteix mesures no traumàtiques per als treballadors. Però els sindicats mostren preocupació pels possibles despatxaments en la plantilla.

Tot en un dia en què hem conegut la mort de dos persones vinculades amb el món cultural i periodístic. A Madrid ha mort la periodista Victoria Prego als 75 anys, una de les professionals de la informació i la comunicació més respectada i reconeguda a l'Estat espanyol. I a Nova York ha mort als 77 anys l'escriptor Paul Auster, víctima d'un càncer. 

En internacional, creix la tensió als campus dels Estats Units, després que la policia ha intervingut a la Universitat de Nova York per l'enfrontament entre estudiants proisraelians i els qui reclamen parar la guerra de Gaza. Hem parlat amb Benno Herzog, professor de la Universitat de València destinat a Columbia.

stats