‘Zoom’ analitza el futur de l'apicultura, un ofici mil·lenari en vies d'extinció

El programa d'investigació d'À Punt examina el decret de la pinyolada i si són les abelles les responsables de l'augment de pinyols en les mandarines

Fa uns anys, la mel de la Xina representava el 90% de les importacions d'aquest producte a Espanya, segons la investigació realitzada per l'organització agrària COAG i l'OCU.
Fa uns anys, la mel de la Xina representava el 90% de les importacions d'aquest producte a Espanya, segons la investigació realitzada per l'organització agrària COAG i l'OCU. / À Punt
20 de maig 2022 - 10:57

L'apicultura valenciana és de les més antigues del món, però molts han abandonat el sector. De fet, segons el Ministeri d'Agricultura, en els últims dotze anys, el nombre de bresques a la Comunitat Valenciana ha baixat en més de 60.000. Enrique Simó és un apicultor valencià que ha recollit més de 100.000 firmes per a demanar que l'apicultura siga declarada patrimoni immaterial de la humanitat. Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, es preguntarà aquest dilluns 23 de maig per la importància d'aquesta activitat i analitzarà la situació límit i problemes d'un ofici mil·lenari imprescindible per a l'ecosistema natural.

L'espai, capitanejat per Bérnar Giménez, examinarà el decret de la pinyolada, un procés que va plantejar, entre altres mesures, l'expulsió dels ruscos d'abelles mel·líferes durant l'època de floració dels cítrics, per a evitar que les mandarines acaben plenes de pinyols i perden valor de mercat. Són les abelles les responsables de l'augment de pinyols en les mandarines? La resposta a aquesta pregunta manté enfrontats apicultors i llauradors.

Són les abelles les responsables de l'augment de pinyols en les mandarines? La resposta a aquesta pregunta manté enfrontats apicultors i llauradors.
Són les abelles les responsables de l'augment de pinyols en les mandarines? La resposta a aquesta pregunta manté enfrontats apicultors i llauradors. / À Punt

La disminució de la població d'abelles a escala mundial és un fet. Les causes de la mortalitat són diferents, però la principal és l'ús d'uns certs pesticides utilitzats al camp.

Si les abelles no transportaren el pol·len a les flors perquè donen fruit, no podríem menjar el 75% dels aliments del planeta. Greenpeace va elaborar una llista dels aliments que podrien desaparéixer sense les abelles. El meló d'Alger, el meló, la carabassa i la carabasseta depenen entre un 90% i 100% de la pol·linització animal. La producció d'ametles, pomes, bresquilles i nispros es reduiria entre un 40% i 90%.

Greenpeace ha elaborat una llista dels aliments que podrien desaparéixer sense les abelles
Greenpeace ha elaborat una llista dels aliments que podrien desaparéixer sense les abelles / À Punt

Saben els consumidors d'on prové la mel que compren en supermercats i botigues? Fa uns anys, la mel de la Xina representava el 90% de les importacions d'aquest producte a Espanya, segons la investigació realitzada per l'organització agrària COAG i l'OCU. En l'actualitat, comprem mel de la Xina sense saber-ho? Té menys propietats que la valenciana? És confús l'etiquetatge? Aquestes i moltes altres qüestions relacionades amb els insectes pol·linitzadors, com ara l’amenaça de la vespa asiàtica, seran tractades aquesta setmana en Zoom.

També et pot interessar

stats