‘Zoom’ analitza les causes i seqüeles de la pantanada

L'espai de reportatges d'investigació d'À Punt indaga en les conseqüències econòmiques, socials i humanes del col·lapse de la presa de Tous en el 25 aniversari del nou embassament.

El programa entrevista en exclusiva Jesús María González, enginyer en cap de la resclosa i únic condemnat

Enguany es compleix el 25 aniversari de la nova presa de Tous.
Enguany es compleix el 25 aniversari de la nova presa de Tous. / Departament de Comunicació
16 d'octubre 2021 - 11:01

Enguany es compleix el 25 aniversari de la nova presa de Tous. L'antiga resclosa es va desbordar el 20 d'octubre de 1982 després de les pluges torrencials que van deixar més de mil litres per metre quadrat d'aigua acumulada. Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, produït per Secuoya Studios, indaga en les causes i conseqüències d'una catàstrofe que va provocar nou morts, va deixar milers de damnificats a la província de València i més de 300 milions d'euros en danys a l'agricultura, els habitatges i les xarxes viàries.

L'equip capitanejat per Bérnar Giménez aborda ‘La pantanada’ a través d'imatges exclusives i testimoniatges inèdits, com el de Jesús María González, l'enginyer en cap de l'embassament aquell octubre de fa quasi quaranta anys i únic condemnat després d'un macroprocés que va tancar el Tribunal Suprem 15 anys després.

Segons la sentència, l'afonament de la presa es va produir “perquè les comportes no es van obrir”, però per què no es va donar l'orde d'obrir-les? Què va portar a aquell desastre? Es va fer alguna cosa per a evitar el col·lapse?

L'espai investiga si amb un protocol adequat, es podria haver evitat la pèrdua de vides humanes i els quantiosos danys econòmics. El programa parla amb testimonis d'aquell desastre i associacions d'afectats que van demandar l'Estat en el segon procés judicial més llarg de la història d'Espanya.

També et pot interessar

stats