‘Valencians al món’ visita la segona illa de la Mediterrània, Sardenya

El programa del prime time dels dimecres viatja a la segona illa de la Mediterrània, famosa pels paisatges, el llegat arqueològic i un passat compartit amb la Corona d’Aragó.  

Juani deixà Moixent fa 35 anys per la Sardenya
Juani deixà Moixent fa 35 anys per la Sardenya / Departament de Comunicació
06 de setembre 2022 - 10:18

Aquest dimecres 7 de setembre a les 22.00, en À Punt, Valencians al món ens descobreix els secrets d’una de les regions més boniques de la Mediterrània: el reporter Lluís Liñana visita Sardenya i ens en mostra les platges i el passat aragonés.

Rosana, d’Ontinyent (Vall d’Albaida), fa 15 anys que viu a Sardenya. Amb aquesta arqueòloga visitarem l’illa de Sant’Antioco, on coneixerem les civilitzacions que hi van deixar testimoni material. També navegarem en veler i tastarem la típica gastronomia de la regió.

Rosana és Ontinyent i fa 15 anys que resideix a Sardenya
Rosana és Ontinyent i fa 15 anys que resideix a Sardenya

Diego, de Castelló de la Plana, fa 10 mesos que viu a Sardenya. Amb aquest estudiant visitarem el centre de la capital, Càller: hi veurem la meravellosa catedral i la Torre de l’Elefant. Diego ens presentarà Cristina, del Port de Sagunt (Camp de Morvedre), que fa un any que viu a l’illa. Aquesta parella d’amics ens mostrarà les platges de la regió i la tradicional pasta italiana.

Juani, de Moixent (Costera), fa 35 anys que viu a Sardenya. Farem quilòmetres i ens desplaçarem al nord de l’illa, a la regió de Sàsser. Esta guia de turisme ens mostrarà tot el patrimoni de Tempio Pausania, un poble amb molts lligams amb la Comunitat Valenciana per via de l’antiga Corona d’Aragó.

Joan Elies, de Vinaròs (Baix Maestrat), fa 12 anys que viu a Sardenya. Amb aquest treballador del sector turístic ens mostrarà la mítica ciutat de l’Alguer, on encara hui en dia es parla un dialecte del català. De fet, ell ens presentarà Carla, una escriptora que ens parlarà d’aquesta variant dialectal. Joan Elies ens mostrarà l’empremta de la cultura valenciana a l’Alguer.   

Als segles XII i XIII, GènovaPisa i el Papat van lluitar molt de temps per imposar-hi el seu poder. A la fi del segle XIII, el papa Bonifaci VIII va establir que Sardenya passara a la Corona d'Aragó, i se'n formalitzà la cessió l'any 1324. El domini de la Corona d'Aragó s'hi va perllongar fins al segle XVIII. 

També et pot interessar

stats