‘Valencians al món’ es meravella amb la bellesa del Mediterrani maltés
Dimecres el programa viatja a Malta, famosa pels seus paisatges i el llegat històric. Descobrirem que els maltesos comparteixen l’amor per la pólvora amb els valencians
Aquest dimecres 14 de setembre a les 22.00 h el programa més viatger d’À Punt, Valencians al món, ens descobreix els secrets d’una de les regions més boniques de la nostra mar: Malta. Cristina Orts visita el Mediterrani maltés per a mostrar-nos com són les platges i el patrimoni històric.
Beatriz i Andrés, de València, fa any i mig que viuen a Malta. Aquesta parella ens portarà al port de Marsaxlokk, un dels més famosos i grans del país, i ens explicarà els lligams entre Malta i el Regne Unit. També visitarem Blue Grotto, un paratge natural espectacular, i tastarem un dels plats més típics de la regió: el conill estofat. Amb ells assistirem a les festes populars, molt similars a les de la Comunitat Valenciana.
Eva, de València, fa set anys que viu a Malta. Amb ella farem ioga sobre una taula de surf. També visitarem una platja urbana i descobrirem que els maltesos comparteixen l’amor per la pólvora amb els valencians. Eva ens presentarà Inés, de Gandia (Safor), que fa només un mes que viu a Malta. Amb aquesta recepcionista visitarem Ghajn Tuffieha, una de les poques platges d’arena de l’illa. Acomiadarem el dia des d’un dels racons més bonics de la zona.
Elisa, d’Alacant, fa deu anys que viu a Malta. És wedding planner i amb ella veurem la cocatedral de Sant Joan, un dels temples més bells del Mediterrani, i parlarem de la cultura maltesa. Visitarem Gozo, una illa amb una oferta turística d’allò més interessant, on veurem la cova Tal-Mixta. Finalment, visitarem el parc Playmobil, un dels joguets més famosos del món, que té una fàbrica a Malta.
Luis, de València, fa tres anys que viu a Malta. És traductor i anirem junts la ciutat emmurallada de Mdina, anomenada la ciutat del silenci. També entrarem al Festival de la Cervesa, un dels molts que hi ha al país.
Paula, de Santa Pola (Baix Vinalopó), fa any i mig que viu a Malta. Treballa en atenció al client i amb ella bussejarem a la mar, on veurem flora, fauna i fins a un vaixell afonat. Després, navegarem fins a l’illa de Comino, on veurem Blue Lagoon que, com el seu nom indica, és d’un color blau difícil de trobar.
A partir de 1282, Malta passa a formar part de la Corona d’Aragó. A l'inici del període, el predomini de comerciants estrangers en l'economia d'Itàlia i de Sicília era molt pronunciat. Els catalans van anar formant també un grup important de comerç, mentre que els banquers genovesos facilitaven tot el crèdit que poguera necessitar la Corona d’Aragó. Després de la unificació dels regnes de Castella i Aragó, que va suposar la conquesta de Trípoli, Sfax, Melilla i Orà, la importància de Malta va ser molt menor per a Espanya.