Els Premis Margarida Borràs del 2021 recauen en À Punt, l'activista Luis Noguerol i la professora Sacramento Pinazo
El Centre del Carme Cultura Contemporània serà l’escenari de la XXVI edició dels Margarida Borràs el dia 21 de desembre, a les 19 hores
Al mateix acte es farà entrega dels Premis de 2020 a CESIDA, Casa Caridad, i Rosa Sanchis i Charo Altable que no es varen poder lliurar per les restriccions
Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, celebra la XXVI edició dels Premis Margarida Borràs, uns guardons que reconeixen la trajectòria pública de persones o entitats compromeses amb la defensa de la diversitat sexual, de gènere i familiar i que enguany han sigut atorgats a la televisió pública valenciana, À Punt, a l’activista LGTB+ Luis Noguerol, i a la professora doctora de la Universitat de València Sacramento Pinazo. Els Premis Margarida Borràs 2021 han sigut atorgats a:
À Punt
Per la seua tasca de cobertura informativa i comunicació respectuosa i no discriminatòria de les persones LGTB+, que contribueix a la construcció d’una societat valenciana més justa, diversa, plural i inclusiva, tant als informatius com amb programes especials al llarg de tot l'any.
Sacramento Pinazo Hernandis
Per la seua tasca en favor de les persones LGTB+ majors, amb la seua contribució i dedicació al capdavant de la investigació exploratòria «Soledad y cuidados de las personas LGTBIQ+ que envejecen en la ciudad de València».
Luis Noguerol
Per la seua trajectòria com a activista de Lambda durant més de 20 anys ininterromputs, en què destaquem el seu treball a l’àmbit de la cultura, l’organització del festival internacional de cinema «Mostra la Ploma», així com la manifestació de l'Orgull a la ciutat de València.
L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el pròxim 21 de desembre al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), a les 19 hores, amb aforament limitat. Aquelles persones que no puguen accedir al CCCC, podran seguir l’acte en directe a través dels comptes de Lambda en YouTube i Facebook.
La gala tindrà, sens dubte, un toc reivindicatiu i posarà l’accent en la tempesta de discursos d’odi que estem vivint, i que «hem de combatre dia a dia els col·lectius LGTB+ però no sols,i també qualsevol persona que desitge una societat democràtica», apunta David Vidal, vocal de comunicació de Lambda i coordinador dels premis.
Premis Margarida Borràs 2020
L’any passat Lambda va reconeixer amb els Premis Margarida Borràs dues entitats i dues persones que recorden la capacitat i la força que tenim juntes per canviar i avançar cap a una societat més diversa, i totes elles seran presents a la celebració per a arreplegar els seus premis:
● Premi Margarida Borràs a Cesida (Coordinadora estatal de VIH y sida), per la seua històrica lluita davant el VIH i la sida. En un moment en què una pandèmia mundial amenaça la humanitat, considerem essencial reconèixer Cesida, una entitat que durant molts anys ha lluitat contra una altra pandèmia que va assolar la nostra comunitat amb el silenci còmplice de tota la societat i la inacció de les administracions.
Els seus programes i projectes destinats no només a la població amb VIH sinó a tota la societat ens uneixen a totes en aquesta lluita i han contribuït a salvar moltes vides, tant de manera directa amb les campanyes de detecció, com indirecta amb les de sensibilització.
● Premi Margarida Borràs a Casa Caridad, per la seua inestimable col·laboració amb Lambda durant el confinament. Aquest 2020 s’ha imposat una situació sanitària sense precedents i ens hem hagut d'adaptar amb grans esforços. Gràcies a la inestimable col·laboració de Casa Caridad, referent en l’atenció de les necessitats bàsiques en la ciutat de València, es va poder proveir moltes persones trans i les seues famílies, així com a persones migrants de la nostra comunitat, d’allò més bàsic.
Al llarg de més de 100 anys d'existència, Casa Caridad ha ofert ajuda i sostre a totes les persones que s'han acostat a les seues portes, donant així resposta a les necessitats dels col·lectius més vulnerables amb els seus serveis de menjadors socials, albergs i programes de recuperació personal, entre d’altres.
● Premi Margarida Borràs a Rosa Sanchis i Charo Altable, per les seues trajectòries docents en defensa de l’alumnat LGTB+. Dues dones docents que porten molts anys defensant l’alumnat LGTB+ a les aules i que juntes han creat la guia Els nostres cossos, els nostres drets, una eina fonamental per a treballar la diversitat sexual i de gènere amb perspectiva feminista i inclusiva amb alumnat d’instituts.
Charo Altable Vicario és professora jubilada, experta en Pedagogia Terapèutica i Coeducació emocional i sexual amb perspectiva de gènere. Rosa Sanchis Caudet és professora de Valencià, forma part del col·lectiu Baubo de Coeducació Afectiva i Sexual, i és responsable del blog Karicies, una ferramenta clau per parlar de diversitat sexual i de gènere amb l’alumnat de secundària.