À Punt Mèdia presenta la coproducció ‘Frederica Montseny, la dona que parla’, dedicada a la primera ministra a Europa
La pel·lícula s’estrenarà dilluns, Dia Internacional de les Dones, a les 21:50 h, conjuntament amb les televisions públiques TV3 i IB3
La presentació d’aquesta coproducció entre À Punt, TV3 i IB3 s’ha fet en una roda de premsa per videoconferència, amb la presència d’Alfred Costa, director general d’À Punt Mèdia; Vicent Sanchis, director de TV3; Andreu Manresa, director general d'IB3; Cèsar Martí, director de continguts i programació d'À Punt Mèdia; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Miriam Porté, productora de la pel·lícula; Miquel Curanta, director de l’ICEC; Laura Mañá, directora; Màrcia Cisteró, actriu protagonista que dona vida a Frederica Montseny; i Emilio Gutiérrez Caba, que interpreta el president Largo Caballero.També hi han assistit els guionistes Rafa Russo i Mireia Llinàs; el coproductor del film, Pedro Pastor, propietari de la productora valenciana Voramar Films, i l’actor Òscar Muñoz, que interpreta el paper de Germinal Esgleas. À Punt i l’Institut Valencià de Cultura han posat el 35% del pressupost i hi ha participat la productora valenciana Voramar Films, en col·laboració amb Distinto Films
Alfred Costa, director general d'À Punt Mèdia, ha felicitat els equips tècnics i artístic de la producció per l’excel·lent resultat i ha afegit que la participació de la televisió pública valenciana és un exemple més que “els gestos fan més per les polítiques d’inversió en els sectors audiovisuals autonòmics del que ens imaginem”. També ha donat l’enhorabona a tots els que han participat en aquesta producció amb “bones idees, bon desenvolupament, bons productes, talent de tots els territoris que hi participen... No hi ha res que puga eixir malament”.
L’acte ha començat amb la benvinguda de Vicent Sanchis, en aquesta presentació “d’una gran pel·lícula i una gran història, la de la primera dona ministra d’un govern a Europa. Una història que, gràcies a “Frederica Montseny, la dona que parla, quedarà com a patrimoni per a futures generacions. I aquesta és una de les funcions de TV3 com a mitjà públic”. També ha volgut expressar la satisfacció d’haver pogut estrenar-la conjuntament amb les televisions públiques del País Valencià i les Illes Balears, À Punt i IB3; i el fet de fer-ho el 8 de març, “Dia Internacional de les Dones, que en el cas de TV3 marcarà el punt de partida d’una setmana de programació centrada en aquesta temàtica”.
Andreu Manresa, director general d'IB3, ha començat explicant que “és la televisió més petita, però no per això menys compromesa amb la llengua, el civisme i el feminisme, uns valors transversals dels programes”. I ha expressat la voluntat de continuar fent projectes en col·laboració amb les televisions públiques d’àmbit comunicacional en llengua catalana.
Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3, ha volgut recalcar la importància de les TV movies “perquè són la manera d’acostar a l’audiència productes audiovisuals de molta qualitat: ben dirigits, ben rodats, amb actors de primer orde... que es podran recuperar sempre”. En parlar en concret de Frederica Montseny, la dona que parla, s’ha mostrat orgullós del resultat i que es puga estrenar en aquesta data tan sonada, que “esperem que repetisca èxits d’audiència recents com La mort de Guillem, Èxode o La dona del segle”.
Miriam Porté, productora de la pel·lícula, ha dit que tradicionalment les històries s’han explicat a través de les mirades masculines i que ja fa temps que en la productora “ens vam proposar aquest tipus de projectes per visibilitzar aquestes figures que han participat en el canvi de la història, però que no han tingut el seu espai”. També ha destacat el talent dels guionistes i la intel·ligència de la directora com a elements clau d’aquest resultat de tanta qualitat.
Laura Mañá, directora de la pel·lícula, ha remarcat la importància dels referents per a la gent jove: diu que en el moment actual “necessitem que coneguen les xiques que han tingut un gran poder de lideratge, que sàpien què han sigut i què han fet”. I ha explicat que, amb aquesta pel·lícula, a banda de recuperar la figura històrica, també han aplicat a l’hora de triar l’equip tècnic.
La documentació històrica, clau en el paper dels protagonistes
També hi han intervingut els protagonistes Màrcia Cisteró, que dona vida a Frederica Montseny, i Emilio Gutiérrez Caba, que interpreta el president Largo Caballero. Han parlat de com han abordat els personatges, com s’han documentat per a posar-se en la pell de cadascun i què els ha semblat el resultat final. Màrcia Cisteró ha explicat: “Em vaig documentar tant com vaig poder per amerar-me del seu caràcter: biografies, discursos, escrits –tractats, novel·les- i algun documental m’han servit per a amerar-me del seu caràcter”.
Per la seua banda, Emilio Gutiérrez Caba, que s’ha reconegut admirador del personatge que ha interpretat, ha dit: “He pogut donar una imatge sòlida, molt seriosament preparada i fatalista de Largo Caballero en relació amb el que passava en aquell moment”.
Sobre la dificultat de triar un angle de visió en una persona que ha tingut una vida tan llarga (Frederica Montseny va viure 89 anys), Mireia Llinàs, guionista de la pel·lícula, ha explicat: “Ens havíem de quedar amb l’essència del personatge i vam triar aquest debat intern entre les seues idees i l’oportunitat d’entrar en el joc i canviar alguna cosa”.
Rafa Russo, guionista del film, ha parlat dels dos reptes afegits que s’han trobat en aquesta producció: “Les moltes faccions de l’esquerra en aquella època, a Catalunya i Espanya, i haver de retratar el context de la Guerra Civil sense caure en un maniqueisme entre el model franquista i l’antagonista”. S’ha mostrat molt satisfet de com s’han solucionat.
À Punt estrenarà Frederica Montseny, la dona que parla simultàniament amb TV3 i IB3 dilluns, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a les 21:50 hores. La producció explica el conflicte intern d’una dona valenta i idealista que s’haurà de qüestionar a si mateixa fins a esdevenir poderosa i pragmàtica. Amb aquest treball es vol retre homenatge a una dona extraordinària del passat, amb unes conviccions molt actuals.