Sàtira fallera amb caràcter retroactiu: els ninots que ara critiquen el que va passar el 2019

Fem un recull d'alguns monuments plantats enguany que es van quedar atrapats en l'actualitat de fa més d'un any

Detall d'un monument sobre l'exhumació de Franco

La crítica política i social està lligada històricament als monuments fallers. Però en un context fester tan estrany com el d'enguany, en què els monuments plantats al carrer estaven ideats per a exhibir-s'hi l'any passat, algunes temàtiques s'han quedat un poc desfasades perquè, mentre l'actualitat evolucionava, les falles han estat guardades.

Casos de corrupció, el govern de Donald Trump, l'aspiració de Pablo Iglesias a ser vicepresident o la d'Isabel Díaz Ayuso a la presidència de Madrid... Són només alguns exemples de temes que l'any passat estaven en boca de tot el món, però que hui han quedat sobrepassats per altres assumptes d'actualitat. Així i tot, aquests dies es poden trobar al carrer ninots que satiritzen personatges polítics i tendències de la societat dels quals hui no es parla amb la mateixa intensitat.

Així, òbviament, la pandèmia que vivim des de fa més d'un any té una posició protagonista en molts monuments. Però la crisi sanitària comparteix espai també amb altres temes prepandèmics, com ara la renovació de l'Acord del Botànic (signat el juny de 2019) o l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco, duta a terme l'octubre de 2019. Es tracta, doncs, d'una dessincronització entre la sàtira fallera i l'actualitat social que, això també, converteix aquesta edició fallera en una excepció històrica.

També et pot interessar

stats