Els monuments més atípics i enginyosos en unes Falles poc convencionals

L’univers faller cada vegada més experimental, argumental i valent a l'abast de totes i tots

La Falla Borrull a València visibilitza la injustícia que afecta les persones que fugen de les seues llars a la força.

Enguany la diversitat estètica i l'enginy són habituals en aquestes Falles tan atípiques i marcades per la pandèmia. Alguns artistes i comissions falleres de València han apostat per monuments cada vegada més enginyosos i reivindicatius.

El primer premi en innovació d'enguany ha sigut per a la Falla Borrull-Socors a València. La comissió ha apostat per un contingut social, i ha volgut arribar al cor dels visitants fent un homenatge a les persones que han hagut d'eixir dels seus països a la força. El monument és un recorregut per un campament de refugiats que no deixa ningú indiferent.

La Falla Borrull guanya el primer premi en innovació
La Falla Borrull guanya el primer premi en innovació

La fallera major de la comissió Plaça de Jesús explica que "les falles són singulars des de fa temps". Aquesta falla ha convertit el monument en un projecte social, que convida a entrar dins d'ell i agafar un llibre per a salvar-lo del foc, i es tornen elements alliberadors i socials.

A la Falla Plaça de Jesús pots agafar un llibre per salvar-lo del foc
A la Falla Plaça de Jesús pots agafar un llibre per salvar-lo del foc / À Punt NTC

La falla de la comissió de Mossén Sorell-Corona té com a lema "Jo per a ser feliç vull un camió" nom que es basa en una cançó de Loquillo dels anys huitanta. És per això que han optat per fer un monument a escala d'un camió d'una companyia de seguretat perquè en somiem un ple de diners. La falla es cremarà junt amb un milió d'euros, símbol de la societat de consum i la cerca desmesurada de la riquesa.

Camió de Prosegur a escala real, símbol d'una societat consumista
Camió de Prosegur a escala real, símbol d'una societat consumista

I així, aquestes Falles 2021 tan diferents s'omplin de monuments atípics, en una tendència social i reivindicativa per la qual cada vegada aposten més comissions.

També et pot interessar

stats