Les falles se sobreposen a la desfeta del temporal de pluja i vent

Junta Central Fallera manté el concurs però demana el jurat "comprensió" i "empatia" a l'hora de puntuar els monuments més afectats pel diluvi

Desperfectes en la falla l'Antiga de Campanar
Desperfectes en la falla l'Antiga de Campanar / Europa Press

Vora dues hores de pluja torrencial a la ciutat de València i altres municipis de l'área metropolitana van ser prou per a provocar un autèntic caos en la nit de la Plantà de les Falles de 2021. Si faltava alguna cosa en aquestes festes tan atípiques i marcades per la crisi sanitària del coronavirus era una gota freda, anunciada, això sí, des de feia dies. 

El gran diluvi, que ha arribat a acumular 65 litres per metre quadrat en un hora, ha fet estralls durant la matinada en molts dels monuments fallers. Alguns, fins i tot, han acabat en terra i són nombrosos els desperfectes en les estructures i la pintura. 

Tot i aquest últim obstacle, la Junta Central Fallera (JCF) ha decidit mantindre el concurs de premis i confirmava a primera hora del matí que el jurat visitaria les falles grans durant la jornada. Ho fan, han assegurat, després d'avaluar la situació i tenint en compte "l’esforç de moltíssimes comissions i artistes per veure plantada i acabada la seua falla". 

El que sí que han demanat al jurat tant l'entitat com l'Ajuntament de València és que tinga "màxima comprensió i empatia" a l'hora de puntuar els monuments, sobretot els més afectats per la tempesta i considerant la nit tan complicada que s'ha viscut i els grans esforços que han hagut de fer les comissions. 

En Secció Especial, falles com l'Antiga de Campanar o del Pilar han patit importants d'anys en la pintura. L'Antiga, que va guanyar l'any passat el primer premi, ha estat a punt de caure per les intenses ràfegues de vent, però el remat principal ha aguantat dret. Des de la comissió demanen al jurat que siga menys exigent pels desperfectes causats per la tempesta a l'hora d'avaluar el monument d'enguany: "És de llei que no s'hi tinguen en compte. No hi ha temps material per a reparar res", al·leguen.

A la falla Na Jordana, enguany una de les favorites de la Secció Especial, els forts ruixats també han deixat empremta i han tirat a terra un dels remats del monument.

Remat caigut a la falla Na Jordana
Remat caigut a la falla Na Jordana / À Punt NTC

Regne de València-Duc de Calàbria, també d'Especial, ha vist desplaçat l'eix del seu monument, entre altres desfetes. La seua comissió confia en la benevolència del jurat, tot i que és conscient que podrien desqualificar-los. "La por sempre la tens, però saben el que ha passat i per uns xicotets detalls no creiem que ens hagen de deixar fora", apunta Vicente Hércules, el president de la falla.

Des de la falla Ferroviària, una de les més afectades per la forta ruixada, es mostren d'acord en el fet que continuen les valoracions, tot i saber que quedaran segurament fora de concurs.

Una Plantà infernal, en definitiva, que el món faller prefereix deixar arrere tot i els dubtes inicials, perquè toca sobreposar-se a les adversitats per a rebre el jurat, perquè el calendari d'actes avança. El veredicte amb els monuments guanyadors en cada categoria es coneixerà a partir de les 20:00 hores. 

També et pot interessar

stats