Almenys quinze falles estafades pel mateix artista: la cara negra de la Plantà

Falles de tota l’Horta havien contractat el mateix artista i, tot i haver pagat, no han rebut la falla

Almenys quinze falles estafades pel mateix artista: la cara negra de la Plantà / À Punt NTC

El dia de la Plantà també pot ser el dia de la decepció, i enguany sembla que ha augmentat el nombre de falles que s'han quedat sense monument perquè l'artista no els ha entregat el que havien pactat. Hem trobat desenes de casos de presumpta estafa per tota la comarca de l’Horta. En alguns casos, l'artista ensenyava la mateixa falla a diferents comissions.

És el cas de la comissió Quint-Pissarro i Salvador Giner - Gregori Gea, ambdues de Mislata. Havien contractat amb José Francisco Gómez, artista faller i foguerer amb seu a Alacant, i no han rebut cap monument.

La presidenta de Quint-Pissarro ens ha ensenyat, visiblement emocionada, l’esbós de la que havia d’haver sigut la seua falla, de la qual només han rebut la base i alguns ninots. També ens ha mostrat tots els contractes i les quantitats pagades. La mala passada els ha eixit per 15.000 euros, la quantitat més alta que havien pagat mai perquè és el cinquanté aniversari de la falla i havien decidit contractar “algú amb prestigi”. Afirma que Gómez fins i tot va arribar a enviar-los fotografies d’un camió carregat amb els ninots que, en teoria, conformarien el seu monument. “Però ací no han arribat”, afirma.

La mateixa sort han tingut a la falla Salvador Giner - Gregori Gea, que havien contractat amb el mateix artista i també han rebut el jurat sense monument. Denuncien que Gómez ha estafat fins a quinze comissions i que els ensenyava la mateixa falla a totes quan anaven al taller. “Jo anava i la meua falla estava”, afirma la seua presidenta, Esther Cabanes. Per això no tenien motius per a desconfiar fins que va arribar el dia de la Plantà i no va arribar cap ninot. 

Malauradament, aquesta història es repeteix per València i per tota l'Horta. A Paiporta el poble sencer ha hagut d'ajudar la falla Sant Antoni perquè almenys tinga alguna cosa que cremar el dia dènou. El seu president, José J. Luzzy, molt agraït, ens ha contat que no només altres falles els han deixat algun ninot, sinó també alguns artistes fallers, persones particulars i tots els col·legis de la ciutat, que es posaren a fer ninots quan s'assabentaran de la notícia. “Les coses bones del món faller són aquestes. Ahir a les set de la vesprada ací no hi havia res”, assegura assenyalant el monument fet de pedaços de solidaritat.

En una situació semblant està la comissió de Burjassot Mestre López - J. Carsí, per a la qual l'ajuda del veïnat ha sigut clau per a poder tindre un monument. La seua presidenta, Núria Hernández, confessa que ara que gràcies a la generositat del municipi tenen una falla i està més tranquil·la, “però no deixa de ser trist el que ha passat”, afirma. 

La falla Antiga Senda Senent - Albereda de València ha sigut una altra de les afectades. Va plantar la infantil el dia 15 de març de matí i es va passar tot el dia esperant l’arribada del monument gran, que hi havia d’arribar des d’Alacant. “No ha passat”, ha lamentat Begoña Gómez-Cencillo Martín, la seua presidenta.

 “La nostra és una falla modesta, però destinem quasi tot el nostre pressupost als monuments. Ha sigut un sacrifici important”, ha afirmat. Així i tot, de moment no es plantegen presentar al·legacions, perquè estan “centrats a plantar el poc que tenim”, però sí que estudien prendre mesures més endavant. Gràcies a la solidaritat d’altres comissions, l’Antiga Senda Senent - Albereda podrà plantar alguna cosa. Gómez-Cencillo ha agraït la “solidaritat fallera, una comunitat molt bonica que demostra que al món faller som molt més del que la gent es pensa”.

La decepció és una altra cosa que tenen en comú totes aquestes comissions que, arribat el moment, s’han trobat sense falla, especialment les falleres majors i presidents, que han tingut la mala fortuna que açò els passe justament l’any que havien de viure les Falles més especials. 

També et pot interessar

stats