Més de deu falles acusen un artista faller d’estafa

S’han quedat sense monument, encara que han pagat entre totes entre 60.000 i 70.000 euros 

Una de les falles afectades presenten un ninot denúncia / À Punt NTC

Almenys deu falles de València, Alaquàs, Silla i Manises acusen l’artista faller Rubén Domínguez Padilla d’haver-los estafat entre 60.000 i 70.000 euros pels seus monuments per a les festes de 2023, que “mai ha arribat a construir”. Si bé algunes han trobat una alternativa, unes altres es troben de mans buides a un mes i mig de la Plantà. À Punt Notícies ha pogut parlar amb tres d’elles, que han confirmat aquesta versió. 

“Ell em té bloquejat, ja no m’agafa les telefonades” Falla Visitació Oriola

Una de les afectades és la falla Visitació-Oriola. El seu president, Carlos Picazo Serra, ha assegurat que els han estafat fins a 7.000 euros. En el seu cas, van publicar un anunci per a canviar d’artista. Domínguez es va presentar com a agremiat de Borriana i els va oferir un esbós. “A més, havia treballat amb l’artista Pepo Jarauta”, ha explicat Picazo.  

Segons la falla Visitació-Oriola, aquest és l'estat del seu monument
Segons la falla Visitació-Oriola, aquest és l'estat del seu monument / falla Visitació-Oriola

Al cap de quatre mesos, van començar els problemes. L’artista sempre els donava alguna excusa per a no poder visitar la nau i veure els avanços dels monuments. Finalment, al setembre, Picazo es va reunir amb ell i li va advertir que no li faria més ingressos fins que no vera l’avanç de la falla. “Ens va enviar una foto d’Alícia en el País de les Meravelles, que era la figura central ja acabada i pintada. Més endavant vaig descobrir que es tractava d’una captura de pantalla del perfil de Facebook d’altre artista faller, Vicente Herrando, amb un monument que va plantar fa uns anys, com si fora la meua falla”, ha denunciat el president. 

Segons la falla Visitació-Oriola, aquestes són les fotografies que va enviar l'artista al·legant que eren la seua falla, i que en realitat es corresponien a captures de Facebook d'un altre monument.
Segons la falla Visitació-Oriola, aquestes són les fotografies que va enviar l'artista al·legant que eren la seua falla, i que en realitat es corresponien a captures de Facebook d'un altre monument. / Falla Visitació-Oriola

La falla va consultar legalment si podia rescindir el contracte, però els van advertir que el mateix artista els podia demandar a ells per fer-ho i perdre tots els diners. “Em té bloquejat, ja no m’agafa les telefonades”, ha assegurat Picazo. 

“Només començar, a la majoria ens va demanar mil euros la primera setmana” Falla Màlaga - Doctor Montoro de València

Per la seua banda, Sergio Soler, president de la falla Màlaga - Doctor Montoro de València, ha explicat també que Domínguez es va oferir a través d’Instagram com artista faller i els va presentar els primers esbossos. “Enguany no teníem artista, havíem tocat ja totes les portes. Ens va assegurar que estava agremiat a Borriana, d’on era el nostre anterior artista i, al principi, vam confiar” ha confirmat.  

“Només començar, a la majoria de comissions afectades ens va demanar mil euros la primera setmana”, ha contat Soler. Al cap de poc, la falla va reclamar els avanços del monument a Domínguez, qui “va assegurar que ja estava avançada”.  

Quan es van assabentar que l’artista no estava agremiat a Borriana, com havia assegurat, el president va parlar amb la Junta Central Fallera, a qui “no li constaven incidències i no hi podia fer res”. La falla li va enviar un burofax per a cessar-lo, “perquè no tenia absolutament res de la falla feta; ja no de la nostra, de cap”, ha assegurat Soler.  

Des del mes d’octubre, aquesta comissió compta amb l’artista faller Vicent Espeleta, també secretari del Gremi d’Artistes Fallers de Borriana, per a la construcció dels dos monuments. 

 

“No sabem on han anat a parar els diners” Falla Cervantes d’Alaquàs

En un sentit semblant, des de la falla Cervantes d’Alaquàs, han declarat que són la comissió més afectada d’entre les que denuncien. “Som els més perjudicats, li vam donar més del 90% del pressupost amb el qual comptàvem, uns 10.000 euros”, ha afirmat Rafa Ovenza, el seu president. “Ens ha deixat tremolant”, lamenta. 

En el seu cas, Domínguez també els va oferir un esbós quan buscaven artista. De totes les falles afectades, la seua era l’única en la qual ja havia fet alguna cosa. Després d’una primera visita al taller de Catarroja, van firmar el contracte. 

Al mes de novembre, el seu monument “s’havia estancat” i des de la comissió han afirmat que li van facilitar les coses “perquè poguera tirar avant amb el taller”. Així i tot, Ovenza ha narrat com l’artista li telefonava de matinada demanant-li diners, “fins i tot per Bizum”. “Deia que si no rebia el pagament, ens tirava la falla al carrer”. Un assetjament que descriu com “vint o trenta telefonades per Whatsapp en mitja hora”.  

“Hi ha hagut moments en els quals m’he enfonsat. És molt dur veure que has donat molts diners, passar pel taller i veure que les portes estaven tancades. El vaig visitar 65 vegades”, relata visiblement afectat. “No sabem on han anat a parar els diners, parlem clarament que als seus vicis. El que reclamem és que aquest personatge no deambule per ací obrint tallers i enganyant les falles”, denuncia el faller. 

 

“Una excusa més rocambolesca que l’anterior”

Els presidents fallers han coincidit a relatar els missatges que van rebre del seu artista faller en el moment en què van insistir per a veure els avanços dels seus monuments.  

“Se li oblidaven les claus, no estava a casa, o havia pillat la covid. Un dia havien atropellat al seu fill, al següent son pare s’havia mort… Eren una sèrie de circumstàncies que no havíem viscut mai”, ha assegurat Picazo, de la falla Visitació-Oriola. “A mi em va dir que son pare estava moribund i que estaven a punt de desconnectar-lo. Una excusa més rocambolesca que l’anterior”, ha afirmat Soler, de la falla Màlaga - Doctor Montoro. Totes les comissions van rebre en diferents moments temporals la mateixa foto de Domínguez suposadament ingressat en un hospital.  

El 20 de gener passat, Domínguez va ser desnonat del seu taller. Va ser el propietari de la nau qui va advertir les comissions que deixaria el contingut fora. La seua sorpresa va ser “majúscula” quan, en arribar-hi, no hi havia res. “Només suro”, ha assegurat Picazo. 

Les falles, despagades amb la situació, van publicar en xarxes socials la seua protesta per no tenir un monument per a plantar. “No és una situació d’un artista faller normal, aquest home des del primer minut no tenia la menor intenció de fer la falla, cap”, ha assegurat Picazo. Totes les comissions consultades han assegurat que prendran mesures legals contra l’autoproclamat artista faller i ja ho han ficat en mans dels advocats. 

El gremi d’artistes fallers de Borriana  

Per la seua banda, segons ha confirmat el Gremi d’Artistes Fallers de Borriana a À Punt Notícies, Rubén Domínguez va estar en el gremi fins a l’any 2015, moment en què es va desvincular per impagament. “Ell es va comprometre a efectuar els pagaments, però, finalment, mai en va efectuar cap”, ha assegurat l’actual secretari, Vicente Espeleta. 

L’última notícia que es va tindre de Domínguez va ser a l’estiu, quan va demanar reincorporar-s'hi. “Se li va donar de termini per a tornar el deute fins al 12 de juliol, però mai va pagar i no va tornar a ingressar-hi”, relata. 

El gremi insisteix en el fet que qualsevol contracte ha de passar per un gremi i creuar dades amb la Junta Central Fallera abans de validar-se. 

 

Rubén Domínguez es defén de les acusacions: “L’economia era inviable” 

À Punt Notícies ha pogut parlar amb l’artista acusat, que ha confirmat que inicialment va firmar un contracte amb dotze falles, de les quals nou li’l van rescindir. “A l'única que puc donar motius de raó és a Visitació, per problemes que he tingut durant l’any”. Domínguez ha assegurat que aquestes cancel·lacions són el motiu de les seues dificultats econòmiques i les ha acusat de deixar-lo “penjat després de tres mesos”.  

Pel que fa a la falla Màlaga - Doctor Montoro, ha assegurat que va trencar la relació amb ells quan van rescindir el contracte el setembre del 2022. Afirma que l’estan acusant sense fonament i els ha acusat “d’humiliar-lo” i “difamar coses que no són”.

També et pot interessar

stats