Cap de setmana de medalles al llit del Túria, a València

S'hi ha celebrat el campionat absolut d'atletisme a l'aire lliure de la Comunitat Valenciana.

La calor ha estat present en totes les proves
La calor ha estat present en totes les proves / Rodolfo Ferrer

No hi estaven tots però els que hi estaven són grans promeses de l'atletisme valencià dels pròxims anys. Són els atletes que han participat en el campionat autonòmic absolut a l'aire lliure, que s'ha celebrat divendres i dissabte a l'antic llit del Túria, a València. Alguns participen en aquestes proves, però també són especialistes en les de pavelló cobert. És el cas de Carla Masip Gimeno, que ha sigut or en la carrera de 100 metres. Cas semblant al de Jorge Ureña, campió autonòmic en 100 metres tanques. Ambdós ja són campions i porten molts triomfs a les espatles.

Els millors atletes de la Comunitat Valenciana

Carla té només 20 anys i diu que a aquest campionat han vingut els millors atletes del territori valencià, cosa que serveix per a aprendre a saber competir i mantindre el nivell després en campionats nacionals i internacionals. La jove atleta explica que ha fet una cursa tàctica. En aquestes carreres el que importa és saber guanyar posicions de medalla i no necessàriament superar la marca personal. En el seu cas ha guanyat en 100 metres amb un temps de 2 minuts, 13 segons i 13 dècimes, mentre que la seua marca personal és de 2 minuts, 7 segons i 3 dècims. Una carrera tàctica té, per tant, les seues regles, com saber quan avançar-se per a pujar al pòdium.

Un llançador de disc amb molta projecció

Un altre atleta que també ha tingut premi ha sigut Víctor Faus, que ha guanyat medalla en llançament de disc. És una de les joves promeses de l'atletisme valencià i representarà la selecció espanyola sub-23 en el campionat de Finlàndia. Faus diu que aquests campionats autònomics són molt necessaris, no sols per aconseguir victòries, sinó perquè el públic conega el nombre de proves que existeixen. "A voltes, els que ens dediquem al llançament de disc, per exemple, tenim la sensació que el gran públic creu que l'atletisme només són carreres de velocitat i salt de llargària. I no és així: nosaltres també existim", diu amb un cert sentiment d'impotència, que prompte esdevé confiança que a poc a poc les coses aniran canviant. "Proves com aquestes serveixen -diu- perquè el gran públic deprenga les múltiples possibilitats de l'atletisme. I nosaltres hi contribuïm amb esforç i molt de treball en els entrenaments".

Els clubs valencians estan entre els millors d'Espanya

Carla pertany al Club d'Atletisme Vinaròs, filial del Platges de Castelló; Víctor pertany al Garbí de Gandia i Ureña, també al Platges. Aquest club de Castelló és una de les potències d'atletisme, no sols a la Comunitat Valenciana, sinó a tot Espanya. Molts dels seus atletes han pujat al pòdium durant aquests dos dies. S'han celebrat moltíssimes proves i els clubs valencians han demostrat que tenen atletes amb molt de futur. L'Elx Dewcatlon ha guanyat l'or en 110 metres masculins amb Miguel Ángel Lozano; el València Esports, en la mateixa prova femenina, amb Carmen Marco; el Fent Camí Mislata, en llargària masculina, amb Carlos Sánchez; per posar alguns exemples.

Víctor Faus diu que "molts dels atletes que hui estan ací, estan ara en categories menors, però d'ací a uns anys arribaran a les categories absolutes i tindran un gran nivell competitiu". Ell mateix és "júnior, dues categories per davall de l'absoluta, i les seues medalles deixen entreveure un futur ple d'èxits.

En el seu cas, com en el dels altres, el pas del temps marcarà el seu futur individual, però el major secret per a pujar al pòdium és que no hi ha secret, només sacrifici, esforç i no deixar que les adversitats trenquen el camí. I això, els campions, d'ara i de demà, ho saben molt bé.

També et pot interessar

stats