Dos rècords del món d'atletisme a València

Joshua Cheptegei i Letesenbet Gidey fan història i aconsegueixen la millor marca mundial en 10.000 i 5.000 metres.

Gidey i Cheptegei, rècords del món, aquest dimecres de vesprada a València després d'escriure un nou capítol de la història de l'atletisme
Gidey i Cheptegei, rècords del món, aquest dimecres de vesprada a València després d'escriure un nou capítol de la història de l'atletisme / À Punt NTC

Les pistes de l'estadi del Túria de València han sigut l'escenari de la consecució de dos rècords del món d'atletisme. El corredor de fons ugandés, Joshua Cheptegei, i l'atleta etíop, Letesenbet Gidey, han superat les millors marques mundials existents fins ara en les distàncies de 10.000 metres i 5.000 metres en pista, respectivament.

La jove atleta, Letesenbet Gidey, de 22 anys, ha fet una marca de 14 minuts, 6 segons i 62 centèsimes. Són quatre segons menys que el rècord mundial que ostentava des de 2008 la seua compatriota Tirunesh Dibaba, que estava en 14 minuts, 11 segons i 15 centèsimes.

Gidey, plata en 10.000 metres en el passat Mundial de Doha, ha tingut entre les llebres l'espanyola Esther Guerrero, que ha tirat del grup en el primer quilòmetre i mig i la kenyana Beatrice Chepkoech, que ha dut l'etíop fins al quilòmetre tres. En aquest moment ja li havien guanyat set segons al rècord en el tercer parcial i, en la meta, l'atleta aconseguia una fita històrica.

El corredor de fons ugandés, Joshua Cheptegei, de 24 anys, ha aconseguit una marca de 26 minuts, 11 segons i 2 centèsimes. Fa història a València en superar per sis segons el rècord de feia 15 anys de Kenenisa Bekele, que era de 26 minuts, 17 segons i 53 centèsimes. Mai una plusmarca d'un corredor masculí havia durat tant com la de l'etíop.

Cheptegei, un dels grans ídols de l'atletisme en coronar-se campió del món de 10.000 metres a Doha, és l'actual plusmarquista mundial en 5.000 metres i en cinc quilòmetres en ruta. L'atleta ja sabia el que era batre un rècord mundial a València després d'aconseguir-lo en la 10K del 2019. Per a la fita de hui ha comptat amb dos equips de llebres. D'una banda, el veterà corredor holandés Roy Hoornweg, Matt Ramsden i el kenyà Nicholas Kipkorir en el primer grup, i de l'altra, l'espanyol Abderrahman El Khayami i els australians Stewart McSweyn i Ryan Gregson en el segon. L'ajudaren fins al quilòmetre cuatre, quan Cheptegei ha començat el duel en solitari contra rellotge. El nou plusmarquista mundial ha arribat a fer en l'últim quilòmetre un parcial de 2 minuts i 34 segons, una marca que li ha permés alçar-se amb un rècord històric i que el confirma com una de les grans estreles de l'atletisme internacional.

Aquestes dues fites han tingut com a escenari el València World Record Day, organitzat per la Societat Esportiva Correcaminos i la Fundació Trinidad Alfonso, i amb què la ciutat s'ha tornat a convertir en l'epicentre de l'atletisme mundial.

També et pot interessar

stats