L'handbol valencià, camí de perdre efectius en l'elit
El Fertiberia Port Sagunt en ASOBAL i el BM Castelló, i el Canyamelar en la Lliga Guerreres es juguen la seua continuïtat.
Fins ara, cinc equips valencians es troben a la màxima categoria de l'handbol. Dos masculins: el BM Benidorm i el Fertiberia BM Port de Sagunt. S'hi sumen tres equips femenins: l'Elx-Mustang, el Canyamelar-València i el BM Castelló. Però tot apunta que la pròxima temporada la xifra s'hi reduirà a tres equips.
Mentre el Benidorm, de moment, queda nové a la taula de classificació, sorprén el descens quasi segur del Fertiberia Port de Sagunt. El partit que han perdut este cap de setmana contra el Frigoríficos Morrazo els ha deixat en una situació delicada. "Pràcticament la categoria està perduda -reconeix Sergio Berrios, el seu entrenador- només queden dos partits per acabar la temporada i per a mantindre-nos-hi hauríem de guanyar els dos partits, que el Cangas ho perda tot, i que el Zamora aconseguisca 5 dels 6 punts que pot obtindre. És molt difícil... i ara per ara estem molt tocats". I és que el club duia sis temporades consecutives a la lliga Asobal.
Amb una situació similar ens trobem a la lliga Guerreres. Dels tres equips que hi juguen aquesta temporada, només l'Elx-Mustang té assegurada la permanència, mentre el Canyamelar i el Castelló es troben en una lluita directa per evitar el descens. Queden quatre jornades i tot apunta que un dels dos descendirà a la divisió d'honor plata. "El Canyamelar està un punt per davant de nosaltres -comenta Arantxa Banaclocha, jugadora del Castelló- i ha tingut un calendari més senzill que el nostre. En esta lluita per la permanència en la categoria necessitem com a mínim dues victòries".
Esta reducció d'equips valencians a la lliga d'or de l'handbol podria vore's ser major encara si el Morvedre femení, en primera posició en la divisió d'honor plata, puja de categoria. I totes les apostes són positives per a les xiques ja que no han perdut cap partit en tota la temporada.
Aquesta situació sorprén en una de les comunitats amb més llicències (11.000) i amb els millors planters. "Hem crescut en nombre de llicències, s'aconsegueixen campionats a la base, en les seleccions autonòmiques i entre els clubs... però no a l'elit", comenta Miguel Ángel Valero, gerent de la Federació Valenciana d'Handbol.
Per la seua part, Arantxa Banaclocha afirma que el problema es troba en "la falta de visibilitat". Mentre per a Valero, l'origen de la crisi podria estar en la manca de diners: "tenim jugadors d'alt nivell, com Gedeón Guardiola -de Petrer- que se n'ha anat a Alemanya... o Lara González -de Santa Pola- que juga a Dinamarca i prompte desembocarà a la lliga francesa. Els bons jugadors no es troben als equips valencians, han de fer les maletes, encara que a València hem arribat a tindre 6 equips a la divisió d'honor". Una possible solució del tema econòmic, segons Valero, passa perquè "els empresaris han de tornar a apostar per l'esport i potser traure una nova llei del mecenatge perquè la que tenim a la Comunitat no acaba de funcionar... Sí, hi ha gana de diners".