Gols a favor de la integració en el futbol

Es presenta a València l'a-ball, una nova modalitat de futbol en cadira de rodes.

En aquest partit guanya la integració.
En aquest partit guanya la integració.

Manel, Paco Lucas, Miguel Castelló, Beto, Cristopher, Rubén, Javier, Fernando, Juanito, Ángel, Miguel "Rocky" i Iván tenen, per diferents motius, mobilitat reduïda a les cames, però són jugadors de futbol. Exactament d'una nova modalitat que s'ha presentat a València. Es diu a-ball, futbol en cadira de rodes, i ja està reconeguda per la Reial Federació Espanyola de Futbol.

En l'a-ball s'enfronten dos equips de cinc jugadors cadascun, incloent el porter. Tots es desplacen en una cadira de rodes que porta un dispositiu pensat per a adaptar-la a la pràctica del futbol. Una pinça que s'obri i tanca per a atrapar el baló i uns mànecs que, colpejats amb la força necessària, serveixen per a fer passes i xutar a porteria. Poden, fins i tot, alçar el baló. El mecanisme l'ha dissenyat una empresa valenciana d'ortopèdia.

Només hi ha un equip d'a-ball a la Comunitat Valenciana. Fa dos anys que s'hi entrenen. L'objectiu és poder competir en una lliga professional i, per què no?, que es reconega com a esport paralímpic. Amb aquest objectiu van organitzar un partit d'exhibició. La meitat de l'equip es va vestir amb la samarreta del València Club de Futbol i l'altra meitat, amb la del Llevant, i van protagonitzar el primer partit valencià en cadira de rodes.

Un partit que va acabar amb un marcador de 5 gols a 3 a favor dels granotes, però on va guanyar, sobretot, la integració i el bon ambient.

Miguel Martínez, que vestia la samarreta del València, ens va explicar que sempre li ha agradat el futbol i que l'a-ball li ha donat l'oportunitat de jugar a pesar de no poder bellugar les cames. "M'encanta la companyia i l'ambient competitiu del vestidor", conclou.

Manel Puertas, que defenia els colors del Llevant, assegura que cal entrenar-se i practicar molt amb la cadira per a poder jugar a un bon nivell. Però convida a tots a provar. I és que l'a-ball obri les portes del futbol a les persones que pateixen alguna lesió a les cames, però no li les tanca a ningú. Qualsevol persona, amb una discapacitat o sense, que ho desitge, pot jugar. Asseguts a la cadira de rodes, tots parteixen amb igualtat de condicions.

Fernando Giner, president de l'Associació de Futbolistes del València i un dels pares d'esta nova modalitat esportiva, ha destacat també aquesta idea . "Gràcies a l'a-ball hem aconseguit acostar el futbol a uns esportistes que, fins ara, no podien practicar-lo i a més hem aconseguit que puguen practicar-lo independentment de les seues capacitats".

Així és l'a-ball, un esport que no deixa a ningú fora de joc.

També et pot interessar

stats