El Llevant UE busca la primera final de Copa
El partit es pot seguir en la ràdio d'À Punt, en el programa Des de la banda.
El Llevant té una cita amb la història aquest dijous al Ciutat de València. Més de huitanta anys després, el Llevant torna a jugar unes semifinals i ara busca la primera final de Copa del Rei. Per a aconseguir-ho, caldrà fer bo l’empat a un gol de l’anada contra l’Athletic Club de Bilbao. El partit es pot seguir en la ràdio d'À Punt, en el programa Des de la banda amb la narració de Xavi Alberola i els comentaris de Sergio Ballesteros i Vicent Latorre.
El resultat de San Mamés dona motius per a ser optimistes, ja que al Llevant li val qualsevol victòria i fins i tot un empat sense gols per a arribar la final. A més els precedents amb un 1-1 a domicili en l’anada són molt positius: els granotes han superat les sis eliminatòries que han començat amb aquest marcador.
Enfront està l’Athletic Club, el segon equip amb més títols en aquesta competició (23, només per darrere del Barça), i que entrena un vell conegut del club: Marcelino García Toral, que va vestir la camiseta blaugrana durant dos anys (temporades 1990-91, en Segona Divisió, i 1991-92, en Segona Divisió B).
Des que ha arribat a la banqueta dels bascos, l’equip ha experimentat una millora notable i ha aconseguit guanyar un títol, la Supercopa d’Espanya. En els últims 20 dies, el Llevant i l’Athletic s’han vist les cares dues vegades i els dos partits han acabat amb el mateix resultat: 1-1.
L’equip granota s’ha enfrontat 23 vegades a un equip entrenat per Marcelino i les estadístiques no són positives en aquest cas: set victòries, cinc empats i onze derrotes. Dels últims deu duels contra ell, el Llevant només n’ha guanyat un: 1-0 contra el Vila-real el 2015 amb un gol de Deyverson i Lucas Alcaraz a la banqueta. La resta, set derrotes i dos empats. Paco López i el tècnic asturià s’han vist les cares quatre vegades, amb un balanç de tres empats i una victòria per a Marcelino.
Un únic precedent en Copa
El Llevant i l’Athletic només s’han encreuat una vegada en tota la història de la Copa del Rei, ara fa 74 anys. Els dos equips es van enfrontar en la primera ronda de la Copa de la temporada 1946-1947. En l’anada, a San Mamés, els bascos es van imposar per 6-2, tot i que els granotes es van avançar per 0-2. Tot i el marcador advers, el Llevant va creure en la remuntada a l’Estadi de Vallejo i la primera part va acabar amb un esperançador 4-1. Però la gesta no es va completar i van caure eliminats després de véncer 4-2.
Pel que fa a l’històric global de partits entre els dos equips, l’Athletic n’ha guanyat díhuit, per huit dels granotes i set empats. El Llevant només ha pogut derrotar els bascos en dos dels últims tretze duels, els dos al 2018 (1-3 a San Mamés i 3-0 al Ciutat de València).
Últimes eliminatòries amb equips de Primera
En els últims deu anys, el Llevant només ha superat dues eliminatòries de Copa a doble partit contra equips de Primera. La més recent va ser quan es va imposar al Girona en els setzens de final de la Copa 2017-18 (0-2 a Montilivi i 1-1 al Ciutat de València). En la temporada 2013-2014, va superar el Rayo Vallecano en huitens després d’empatar a zero a Madrid i guanyar per la mínima a València (1-0).
L'última vegada que els granotes van disputar una ronda de Copa davant un equip de la màxima categoria a doble partit va ser el 2019, quan va caure en els huitens de final contra el Barça, tot i haver guanyat 2-1 en l’anada (3-0 al Camp Nou).
Però el Llevant vol fer bona la dita "les estadístiques estan per a trencar-les" per a accedir a la primera final de Copa de la història del club. I per què no, somiar amb el primer títol mentre espera que li reconeguen oficialment el que ja va aconseguir el 1937.
Segones semifinals
Aquestes són les segones semifinals en la història del Llevant. Per a trobar les anteriors cal retrocedir 86 anys en el temps. El Llevant FC, en aquell moment en Segona Divisió, va accedir a la penúltima ronda de la Copa del President de la República del 1935 després d’eliminar el València en huitens de final i el Barça en quarts. Després del 2-2 en l’anada al Camp de les Corts i l’1-1 en la tornada al Camí Fondo del Grau, es va haver de jugar un desempat. El Llevant es va classificar per a les semifinals en guanyar el partit disputat a l’Estadi de Torrero de Saragossa per 3-0, amb dos gols d’Aparicio i un de Ferrer.
El rival a les semifinals va ser el Sabadell, també de Segona Divisió. El Llevant va pagar l’esforç del partit contra el Barça i va perdre 1-2 al Camí Fondo del Grau. En la tornada, van tornar a caure, aquesta vegada per 2-0 a la Creu Alta de Sabadell, i el somni de la final es va esvair. Els catalans van caure derrotats per 3-0 contra el Sevilla en la final disputada a Chamartín (Madrid).
La Copa del 1937
Dos anys més tard, entre juny i juliol del 1937 i en plena Guerra Civil espanyola, es va jugar la Copa de la República o Copa d’Espanya lliure. Va ser un torneig organitzat pel llavors president del València FC, Josep Rodríguez Tortajada, en què van participar quatre equips de la Comunitat Valenciana i Catalunya (territoris sota el control de les autoritats republicanes): el València, el Llevant, l’Espanyol i el Girona.
Els quatre equips van jugar una lligueta entre ells, amb partits d’anada i tornada, i els dos primers classificats accedirien a la final. El Llevant, amb huit punts, i el València, amb sis, es van jugar el títol en un partit que es va jugar a l’Estadi de Sarrià de Barcelona el 18 de juliol. El Llevant es va rescabalar de la desfeta de dos anys abans i va alçar la Copa en guanyar el València per 1-0, amb gol de Nieto. El club encara lluita en l’actualitat perquè es done oficialitat al títol, que està reconegut pel Congrés dels Diputats, però no per la Federació Espanyola de Futbol, que considera que durant la Guerra Civil no es va disputar la Copa d'Espanya.