El Consell Superior d'Esports no podrà suspendre Rubiales

El TAD li ha obert un expedient disciplinari només per dues faltes greus en considerar que el bes a Jenni Hermoso no es pot qualificar d'abús de poder

Luis Rubiales, en una foto d'arxiu
Luis Rubiales, en una foto d'arxiu / Eidan Rubio
À Punt Esports
Hèctor Salvador @apuntesports
01 de setembre 2023 - 19:12 Actualitzat: 08 de setembre 2023 - 13:59

El president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, ha esquivat la primera bala. El Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) ha estimat parcialment la denúncia presentada pel Consell Superior d'Esports (CSD) i ha acordat obrir-li un expedient disciplinari per dues infraccions greus, i no molt greus, que era el màxim castic.

El TAD considera que el bes a Jenni Hermoso no es pot qualificar d'abús de poder, fet que suposa un revés per al govern espanyol. Ara, la comissió directiva del Consell Superior d'Esports (CSD) no pot decretar la suspensió provisional de Rubiales. Així, la sanció màxima a Rubiales seria de dos anys d'inhabilitació.

A més, aquesta decisió impedeix al president del CSD, Víctor Francos, convocar en 48 hores la comissió directiva de l'organisme governamental per a procedir a la sanció provisional del dirigent granadí.

Rubiales ja està suspés provisionalment per la FIFA durant noranta dies des de dissabte passat, dia 26, pel comportament després de la final del Mundial femení a Sydney. Davant d'aquesta suspensió, la presidència de la RFEF l'ocupa de manera interina Pedro Rocha, responsable de la Federació Extremenya.

El president del TAD sí que ho considera infracció molt greu

El president del TAD, Francisco de Miguel Pajuelo, considera que sí que va haver-hi abús d'autoritat en el bes de Rubiales a Hermoso. Va emetre un vot particular en contra de la decisió del TAD. Pajuelo estima que l'organisme hauria d'haver obert expedient disciplinari al fins ara president de la RFEF per infraccions molt greus per actes notoris i públics que atempten contra la dignitat i el decòrum esportiu, així com per abús d'autoritat.

El president del TAD creu que, sense donar contingut sexual al bes, és un acte desmesurat i injust, indecorós, discriminatori per a la dona i dut a terme precisament per qui es troba en la posició de superioritat que permet fer aquest tipus d'actes amb absolut menyspreu cap a la persona a la qual es besa.

"Aquest excés, fins i tot desproveït d'un contingut sexual, no pot tindre la simple consideració de reacció passional inadequada pel marc en el qual es realitza, sobre qui es realitza i la situació de preeminència de qui ho fa", assenyala.

El CSD insta el TAD que suspenga Rubiales temporalment 

Davant d'aquesta decisió, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha anunciat que, en aplicació de l’article 102 de la llei de l’esport, el CSD insta el TAD que procedisca a suspendre temporalment de les funcions a Rubiales fins que es resolga l’expedient i ha avançat que estudiaran l’adopció d’altres mesures. “S’ha acabat. Ho ha dit el Consell Superior d’Esports, el govern, les jugadores, la FIFA, l’opinió pública nacional i internacional i la comissió de presidents territorials de la RFEF”, ha sentenciat. 

Citant la jugadora de la selecció espanyola Aitana Bonmatí durant l’acte d’entrega del guardó com la millor jugadora de l'any per a la UEFA, “com a societat no podem permetre que hi haja un abús de poder en una relació laboral i que hi haja una falta de respecte”. Iceta ha fet una crida a tots els estaments esportius a “previndre, aïllar i sancionar” aquests tipus de comportaments.

També et pot interessar

stats