La Comunitat Valenciana exporta entrenadors a la Xina

José Carlos Granero, exentrenador del Llevant, té el repte de dur el Chengdu a la Superlliga xinesa.

José Carlos Granero i el seu còs tècnic a Oliva
José Carlos Granero i el seu còs tècnic a Oliva / Xavi Alberola

A la Xina hi ha una autèntica bogeria amb el futbol espanyol, i l'èxode cap al país asiàtic és un fet. Luis Garcia Plaza va ser el primer entrenador valencià a emigrar. Toni Astorgano, entrenador dels millors pilotaris valencians ha seguit els passos de l'entrenador amb casa a Altea. L'últim a embarcar-se en l'aventura és José Carlos Granero, acompanyat pel preparador físic Javi Orero i l'entrenador de porters Lluís Pasqual.

Granero va anar a la Xina a impartir unes conferències dirigides als entrenadors xinesos, i allí mateix va sorgir l'oportunitat de dirigir el projecte de pujar el modest Chengdu en quatre o cinc anys a la Superlliga. Per al tècnic nascut a Xella, no és la primera vegada que fa les maletes per a eixir d'Espanya a entrenar. Quan el va contractar Quique Hernández a Grècia ja va perdre la por d'anar-se'n fora.

Aprendre a competir

Aquests dies de maig, Granero i el Chengdu estan concentrats a Oliva, disputant amistosos contra equips com el Tavernes, l'Alzira o el Benidorm. La finalitat és que els jugadors xinesos agafen nivell i aprenguen a competir com es fa a Europa. A la Xina hi ha diners, ens explica Granero, però els falta treballar la base, l'estructura i la formació. Ara mateix hi ha molts tècnics espanyols en col·legis i acadèmies.

A Granero li han presentat un projecte que inclou la construcció d'una ciutat esportiva i un estadi per a 60.000 espectadors. Ara per ara, el Chengdu competeix en una categoria equivalent a la segona B espanyola. Fins que no arribe a la Superlliga no podrà disposar de jugadors estrangers. Una de les virtuts que presenten els futbolistes xinesos és que són molt receptius i tenen ganes d'aprendre. Per contra, arriben amb molts dèficits tàctics al futbol d'elit.

L'idioma no és cap barrera

El futbol és un llenguatge universal. Granero, Orero i Lluís Pasqual no tenen problemes de barrejar l'anglés i un poc de xinés. De tota manera no és gens estrany entropessar amb altres tècnics que parlen espanyol. En l'equip disposen permanentment d'un traductor que curiosament és seguidor del València i en concret de Parejo.

També et pot interessar

stats