Ana Peleteiro: bronze olímpic, negra i molt gallega

Medalla de bronze en triple salt a Tòquio, Peleteiro s'ha fet viral en les xarxes arran de comentaris sobre temes com el racisme o la llengua

Ana Peleteiro durant les Olimpiades de Tòquio 2020
Ana Peleteiro durant les Olimpíades de Tòquio 2020 / Dylan Martinez (Reuters)

Ana Peleteiro s'ha sumat al medaller olímpic espanyol de Tòquio en guanyar el bronze en triple salt. Les xarxes socials han celebrat aquesta victòria com la de la resta d'esportistes, però el cas de Peleteiro va més enllà en els fòrums digitals i en els últims dies s'ha fet viral per diferents declaracions públiques sobre, per exemple, el racisme o la llengua.

L'última aparició de l'atleta gallega que ha avivat el debat en internet va ocórrer durant l'entrevista junt amb el gimnasta i amic Ray Zapata, després de guanyar sengles medalles. Peleteiro va corregir el seu company quan ell va dir que eren persones "de color". Ella va puntualitzar espontàniament: "no som de color, som negres. De color són ells, que canvien de color més que el sol". A més, Peleteiro va afegir en una entrevista per a El Mundo que hi haurà molta gent a qui no li agrade veure dos espanyols negres al pòdium. Paraules que han dividit els usuaris entre qui es manifesta a favor de Peleteiro i qui defensa que el seu discurs no és adequat.

També ha sigut molt comentada la celebració de la final de triple salt femení, en què ella va quedar tercera. Les imatges de felicitat compartida amb la veneçolana Yulimar Rojas, guanyadora de l'or, també es van fer tendència com un exemple de sororitat i companyonia esportiva.

Ana Peleteiro i Yulimar Rojas celebren les seues medalles
Ana Peleteiro i Yulimar Rojas celebren les seues medalles / Hannah Mckay (Reuters)

"Una gallega negra"

Ana Peleteiro, de 25 anys, mostra obertament el que pensa i defensa. Aquesta actitud és la que fa que molta gent la seguisca i en compartisca el discurs. Tot i ser adoptada, Peleteiro va nàixer a Galícia, de mare biològica gallega i pare africà, i sempre fa gala dels seus orígens. "La meua mare biològica és gallega i el meu pare biològic no sé qui és. Els meus pares no em van adoptar a Etiòpia ni a Kenya, jo vaig nàixer a Galícia, les meues arrels són gallegues, però la meitat de les meues arrels -i es veu: jo sóc negra, mulata- han de vindre d'Àfrica", contava l'esportista en una entrevista per a La Voz de Galicia.

L'atleta explica que valora la cultura i la llengua gallega gràcies a la seua família, que des de xicoteta li van ensenyar a estimar-la, i al mateix temps defensa la diversitat de la societat contemporània.

També et pot interessar

stats