És europeista la societat valenciana?

À Punt dona el tret d'eixida a la campanya per a les eleccions municipals i europees amb un programa especial sobre la Unió.

És europeista la societat valenciana?

Aquesta mitjanit ha començat la campanya electoral per a les eleccions locals i europees del 26 de maig. Coincidint amb la celebració del Dia d'Europa i la cimera informal de Sibiu, Romania, À Punt ha iniciat la cobertura informativa d'aquests comicis amb el programa especial Decidim Europa. Qüestions com el sentiment europeista de la societat valenciana, el grau de coneixement de les institucions o com es prenen les decisions al si de la Unió i com ens afecten en el nostre dia a dia s'hi han tractat amb ajuda de veus expertes al plató i d'entrevistes a Estrasburg, una de les dues seus del Parlament Europeu. 

Els exeurodiputats i candidats Jordi Sebastià (Compromís per Europa), Esteban González Pons (PP) i Inmaculada Rodríguez-Piñero (PSOE) han contestat aquestes preguntes, junt amb les candidates Esther Sanz (Unides Podem) i Soraya Rodríguez (Ciutadans). Al plató han estat presents les periodistes Regina Laguna, Xelo Vicente i Sofia Sánchez Manzanaro, i el catedràtic de Dret Constitucional Antonio Bar Cendón. 

Reptes de legislatura

Durant el programa també s'han analitzat els que seran alguns dels reptes de la pròxima legislatura, com ara la qüestió del Brexit –que previsiblement es farà efectiu el 31 d'octubre–, la gestió de la política migratòria o les preocupacions del sector citrícola valencià per l'augment de les importacions, que reclama implantar un "mecanisme de salvaguarda".

També la incorporació de dones en càrrecs de responsabilitat en la Unió. Als països que la integren només hi ha sis dones presidentes de govern i un 30% de parlamentàries i de ministres, cosa que es trasllada a les institucions comunitàries: de 28 comissaris, només 9 són dones. Elles ocupen un 37% dels llocs d’alta direcció i representen un 36% dels europarlamentaris. Pel que fa a la pròxima legislatura, només el PSOE i Compromís per Europa presenten “llistes cremallera”; també n’hi ha equilibri en la llista d’Unides Podem, mentre que en els tres partits de la dreta la presència d’homes dobla la de dones en els primers llocs de la llista electoral.

Europeistes, però amb matisos

Segons dades de l'Eurobaròmetre del 2019 , el 83% dels espanyols diuen que sí que se senten europeus; un percentatge superior a la mitjana europea, que és del 72%. Ara bé, més de la meitat dels enquestats asseguren que no confien en les institucions europees. 

Però, què significa per a la ciutadania "ser d'Europa"? Tant per als espanyols com per a la resta d’europeus, la UE significa, en primer lloc, llibertat per a viatjar, estudiar i treballar en qualsevol país de l’espai comú europeu. En segon lloc, identifiquen la UE amb la moneda comuna i, en tercer lloc, la ciutadania espanyola identifica Europa amb diversitat cultural, mentre que per a la resta de la població europea és sinònim de pau.

També et pot interessar

stats