Ximo Puig: “No ens tremolarà la mà a l’hora d’adoptar les mesures necessàries”

El president demana “un plus de responsabilitat social i política” per a fer front al virus i per a la recuperació.

Ximo Puig en la compareixença d'aquest dissabte
Ximo Puig en la compareixença d'aquest dissabte / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advertit aquest dissabte en un missatge institucional que “no ens tremolarà la mà a l’hora d’adoptar les mesures necessàries per a evitar la propagació del virus i fer tot allò que calga per a protegir-nos de la malaltia i garantir la salut dels valencians”.

Puig ha volgut dirigir-se a la població davant l’increment de brots i casos de Covid-19 registrats en les últimes setmanes i ha fet una crida a “extremar les mesures de protecció” i a recuperar els nivells de responsabilitat que la ciutadania va demostrar en els pitjors moments d’aquesta emergència. “No podem admetre relaxacions. No val desatendre les normes de les autoritats sanitàries i dels experts. Perquè qui falla amb una imprudència, ens està fent fallar a tots”, ha dit el cap del Consell.

Puig ha demanat no estigmatitzar els municipis amb nous positius i mirar la situació “amb perspectiva”. Per això, ha recordat que els moments més durs de la crisi, a les UCI hi ha arribar a haver 386 persones, quan ara ronden les 10, els ingressos hospitalaris van superar els 2.000 i ara en són vora 60 i es van fregar els 6.000 casos positius, front als 600 actuals.

Millor preparats gràcies al pla de contingència sanitària

“Estem molt més preparats per a detectar el virus, encapsular els casos, protegir la població i atendre als malalts que necessiten hospitalització”, ha assegurat Puig, que ha insistit que, des de fa setmanes, la Generalitat ha desplegat un potent pla de contingència sanitària gràcies al qual “som la comunitat amb més rastrejadors” (més de 1.000, ampliables a 1.200), la capacitat de fer PCR s’ha incrementat fins a les 14.000 proves diàries i s’ha ampliat la xarxa d’alerta del virus amb l'anàlisi de les aigües residuals dels principals municipis.

A més, les plantilles sanitàries han augmentat en 10.000 persones, hi ha una reserva de materials de protecció per a 6 mesos, amb 200 milions d’unitats, i la Comunitat Valenciana compta amb tres hospitals auxiliars i 400 nous respiradors amb els quals cobrir 1.200 llits d’UCI.

Puig apel·la a la unitat i l’esforç col·lectius

El cap del Consell ha destacat els pactes per a la reactivació Alcem-nos, el primer dels quals s’ha firmat aquesta setmana. Es tracta d’un gran acord social entre els sindicats, la patronal i el govern valencià per a desplegar 383 accions estratègiques que impulsen la Comunitat Valenciana postpandèmia, “que la facen més verda i sostenible, més digital i innovadora, més protectora i inclusiva. Amb més treball i amb més benestar. Així volem ser; així serem”, ha emfatitzat Puig.

El segon dels acords se signarà aquesta setmana i serà una aliança institucional entre la Generalitat, les diputacions, les 4 grans ciutats (València, Alacant, Castelló i Elx) i els 542 ajuntaments representats per la Federació Valenciana de Municipis i els Municipis d’Interior.

Finalment, Puig ha demanat “esforç, unió i confiança” per a “posar-nos de peus” i ha apel·lat a la unitat “sense partidismes ni mirades curtes, sense divisions que ens llastren ni individualismes ineficients”.

També et pot interessar

stats