Les xifres globals per coronavirus freguen els dos milions de contagis i 120.000 morts

Trump anuncia que manté el tancament fronterer entre Europa i els Estats Units, on els casos positius tripliquen els d’Espanya.

Aplaudiment a les 20 hores en l’inici de la cinquena setmana de confinament per l’alerta sanitària a Espanya
Aplaudiment a les 20 hores en l’inici de la cinquena setmana de confinament per l’alerta sanitària a Espanya / Javier Etxezarreta (Efe)

Les xifres oficials de la pandèmia s’acosten als dos milions de contagis, 1.920.985 segons l’última actualització, i registren 119.686 víctimes mortals. Els casos als Estats Units es disparen cada dia, i en l’última jornada ha registrat més de 25.000 nous infectats, fins a triplicar les xifres del segon país més afectat: 585.580 contagis en el país americà respecte als vora 170.000 d’Espanya.

Davant aquestes xifres, el president Donald Trump ha anunciat que mantindrà de manera indefinida la prohibició d’entrar al país des d’Europa. “No diria que a Itàlia li estiga anant molt bé en aquests moments, no diria que a Espanya li estiga anant molt bé en aquests moments, França acaba d’estendre l’orde de confinament”, ha manifestat en roda de premsa per a justificar la seua decisió.

Itàlia, no obstant això, mostra una estabilització de la corba similar a la d’Espanya amb 159.9516 casos i 20.465 decessos registrats. França i Alemanya es mantenen en els 130.000, mentre que el Regne Unit està prop de superar la barrera dels 100.000 casos. Però el fet d’arribar al pic de contagis, alerta l’Organització Mundial de la Salut (OMS), no ha de provocar un restabliment immediat de l’activitat econòmica, ja que podria desencadenar un nou brot.

Nova York sobrepassa la barrera dels 10.000 morts

L’estat de Nova York, l’epicentre mundial del coronavirus a hores d’ara, ha sobrepassat aquest dilluns la barrera psicològica dels 10.000 decessos per la Covid-19, encara que amb l’esperança que “el pitjor ha acabat”. Amb 10.056 morts per la pandèmia, s’ha unit al grup de països que com Itàlia, Espanya, França o el Regne Unit han superat també aquestes xifres que es tradueixen en hospitals desbordats, famílies destrossades per la pèrdua d’éssers estimats i l’economia paralitzada.

“Creiem que hem arribat a l’altiplà (de la corba) en l’augment del nombre de casos. No estan descendint, però no estan augmentant al mateix ritme”, ha dit aquest dilluns el governador de Nova York, Andrew Cuomo. Cuomo ha apuntat que els morts de les últimes hores (671) és el més baix dels últims sis dies, que el nombre d’hospitalitzacions és el menor des del 29 de març i que la dada de malalts en unitats de vigilància intensiva aguanta per davall dels cent ingressos diaris.

Macron prolonga el “confinament estricte” fins a l’11 de maig

El president francés, Emmanuel Macron, ha avançat la prolongació del “confinament estricte” fins a l’11 de maig, una data a partir de la qual espera reobrir progressivament les guarderies i centres educatius preuniversitaris. També ha anticipat que no es podran celebrar festivals o grans espectacles almenys fins a mitjan juliol, i per això promet plans d’ajuda específics per als negocis turístics i culturals.

Va justificar la tornada dels alumnes a classe al maig per a evitar l’agreujament de les desigualtats que s’està constatant durant el confinament, però igualment va precisar que els universitaris no tornaran a tindre classe abans de l’estiu, i el govern haurà d’establir nous mètodes d’avaluació. Però els grups més sensibles a la malaltia, com les persones majors o amb malalties cròniques, hauran de seguir confinats després de l'11 de maig en condicions encara per determinar.

Inicien els assajos clínics de dues possibles vacunes

La Xina ha començat els assajos clínics en humans de dues possibles vacunes contra el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia Covid-19. La primera de les candidates, que va obtindre la llicència per a fer assajos clínics diumenge passat, ha sigut desenvolupada per l’Institut de Virologia de Wuhan, la ciutat on es van detectar els primers casos de la malaltia.

La segona és el resultat del treball conjunt de diverses empreses que va treballar també en una vacuna contra la síndrome respiratòria greu (SARS, en el seu acrònim anglés) el 2003. Segons la publicació econòmica especialitzada Caixin, aquest projecte de Sinopharm provarà la vacuna en 1.396 voluntaris, i preveu que els assajos s’allarguen fins al 10 de novembre de 2021.

Tercer dia sense morts a la Xina

La Xina no ha registrat cap víctima mortal en l’última jornada, i ja és el tercer dia que les autoritats sanitàries celebren que no s’han produït decessos a causa de la Covid-19. La Comissió Nacional de Sanitat, però, sí que ha detectat tres positius locals i 86 de viatgers procedents de l’estranger, els anomenats casos “importats”.

Aquesta xifra suposa un lleuger descens després de dos dies consecutius de màxims de contagis “importats” (98, ahir; 97, en la vespra) des del mes de març. És aquesta una de les grans preocupacions de les autoritats sanitàries xineses, i una font d’infeccions que, de moment, Pequín –que des del 28 de març no autoritza l’entrada de ciutadans estrangers en el seu territori– no ha aconseguit frenar.

També et pot interessar

stats