Von der Leyen fa una crida a revitalitzar la Unió Europea després de la “fragilitat” per la crisi sanitària

La presidenta de la CE demana reforçar les competències comunitàries en l’àmbit sanitari.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en el discurs de l’estat de la UE davant l’Europarlament
La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en el discurs de l’estat de la UE davant l’Europarlament / Oliver Hoslet (Efe)

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha instat aquest dimecres al fet que Europa recupere “una nova vitalitat” després de constatar la “fragilitat” a la qual s’ha vist exposada per la pandèmia de coronavirus. Ha demanat reforçar les competències comunitàries en l’àmbit sanitari.

Von der Leyen ha iniciat el seu primer discurs de l’estat de la UE davant l’Europarlament amb un homenatge als treballadors en primera línia enfront de la pandèmia; una crisi que, ha reconegut, ha posat de manifest “les febleses dels sistemes de salut i els límits d’un model que valora la riquesa per damunt del benestar”.

L’alemanya ha anunciat que ha enviat una carta al president del Parlament Europeu, David Sassoli, i a la canceller Angela Merkel, que presideix aquest semestre el Consell, detallant les iniciatives legislatives que la Comissió Europea vol presentar l’any 2021. Es tracta de 44 “propostes clau” en àmbits com la transició ecològica o la digital, el capítol econòmic o la promoció dels valors fonamentals europeus.

Més competències en Sanitat

A més, Von der Leyen ha insistit que s’han de discutir les competències comunitàries en Sanitat i ha assegurat que aquest ha de ser un dels passos per a millorar la preparació europea davant futures crisis i la gestió d’amenaces sanitàries transfrontereres. Al marc comunitari, les competències en Sanitat recauen en la seua quasi totalitat en els estats membres i són també ells els que han de posar-se d’acord per a cedir-les a Brussel·les, un aspecte que podria comportar canvis en els tractats.

Altres mesures que ha plantejat per a preparar-se millor per a pròximes crisis sanitàries són el reforç de l’Agència Europea del Medicament i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, que ha centralitzat l’emissió de dades sobre la Covid-19 i de recomanacions sanitàries en els últims mesos.

A més, va explicar que té previst convocar una cimera mundial de salut per a tractar d’extraure lliçons de la pandèmia.

També et pot interessar

stats