Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Vicente Rubio, CSIC: "Sent optimistes podem tindre una vacuna que oferisca certa protecció cap a novembre"

13 min.

L'arribada de la primera vacuna contra la Covid-19 podria estar més a prop. Hi ha possibilitats que la tardor siga el moment en què estiga enllestida, segons ha assenyalat l'epidemiòleg i investigador del CSIC, Vicente Rubio, en una entrevista en Les notícies del matí. "Sent optimistes podem tindre una vacuna que oferisca certa protecció cap a novembre", ha assegurat, però també ha dit que encara no se sap quina efectivitat podrà tindre.

Es tracta de la vacuna en què treballa un equip del Regne Unit, que almenys, segons ha dit l'epidemiòleg, podria reduir la gravetat de la malaltia. Alguns països europeus, com ara França o els Països Baixos, ja han encomanat partides del medicament per a quan estiga disponible. Mentrestant, l'investigador del CSIC ha advertit de la importància de mantindre la distància de seguretat, malgrat que es permeta el contacte social.

I n'ha posat un exemple. En una reunió d'unes 20 persones, hi ha la possibilitat que almenys una persona puga estar contagiada. Per a saber la probabilitat, ell recomana fixar-se en el nombre de persones infectades en els últims trenta dies, tenint en compte la possibilitat que la xifra puga ser unes deu vegades major, per tots els casos que no es detecten. Així, calcula que a hores d'ara poden haver unes 25.000 persones amb la malaltia activa, i que per tant, pot haver un contagiador per cada 200 persones. Malgrat els casos de rebrot coneguts els últims dies, Rubio ha indicat que de moment no es pot parlar d'un rebrot a Espanya.

La Comunitat Valenciana, "relaxada" des de la fase 2

Segons l'epidemiòleg, la Comunitat Valenciana està relaxada pràcticament des de la fase 2, un error des del seu punt de vista, perquè adverteix que "açò és una ruleta russa", i que en qualsevol moment es pot produir un contagi si no es prenen les mesures adients de protecció. Creu que s'hauria de controlar l'entrada de persones des d'Amèrica i Àfrica, ja que són indrets on el virus està ben actiu, però que en el cas de l'espai Schengen no hi hauria un risc major.

En aquest sentit, Vicente Rubio ha recomanat l'ús d'aplicacions de rastrejament de casos, perquè al seu parer serà la manera més efectiva de poder controlar possibles rebrots futurs. De moment creu que s'està aconseguint fer un bon seguiment, aïllant els casos existents i fent proves de diagnosi, que com ha comentat, han sigut un factor clau a l'hora de controlar el virus a països com ara Alemanya.

Contingut no disponible
stats