La vacuna de Pfizer produeix menys anticossos contra la Covid-19 en majors que la de Moderna, segons un estudi

La investigació de la Universitat de Virgínia demana no traure conclusions sobre l'efectivitat de les vacunes basades en aquest indicador, però suggereix que podria establir-se la idoneïtat d'un sèrum o altre en funció de l'edat

Vials de Pfizer i Moderna
Vials de Pfizer i Moderna / Dado Ruvic (Reuters)

La vacuna de Pfizer contra la Covid-19 genera una menor quantitat d'anticossos en les persones majors que la desenvolupada per Moderna. És el principal descobriment d'un estudi desenvolupat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Virgínia, als Estats Units, que quantifica la resposta d'anticossos produïda per ambdós preparats. Sempre, això sí, partint de la base que no existeix vacuna dolenta contra la Covid-19 i que la immunització és fonamental per a acabar amb la pandèmia.

La investigació és una de les primeres a comparar les respostes d'anticossos dels dos antígens cara a cara, ambdós fabricats amb tecnologia d'ARN missatger (ARNm), que permet ensenyar el sistema immunitari a defensar-se contra la proteïna de pic de Covid-19.

La troballa més notable és que els nivells d'anticossos en les persones que reberen la vacuna de Moderna —comercialitzada sota el nom Spikevax— foren lleugerament més alts que en els receptors de Pfizer —Comirnaty—. La diferència es devia principalment a la xifra d'anticossos desenvolupada en els subjectes relativament majors.

L'equip científic, en tot cas, adverteix contra el fet de traure conclusions sobre l'efectivitat de les vacunes basades en el nombre d'anticossos, ja que ambdues vacunes han funcionat excepcionalment després d'haver-se administrat a milions de persones a tot el món. Els nous resultats són només una xicoteta peça en un trencaclosques molt més gran, ja que el que la ciència busca determinar és si una vacuna pot ser superior per a unes certes dades demogràfiques. "El que serà interessant és esbrinar si el mesurament dels nivells d'anticossos acaba sent un bon marcador de la protecció de la vacuna. De moment, no ho sabem amb certesa", ha explicat l'immunòleg de la Universitat de Virgínia, Jeffrey Wilson.

A pesar d'emprar la mateixa tecnologia d'ARNm per a ensenyar el sistema immunitari com defensar-se contra la Covid-19, les formulacions de Moderna i Pfizer són lleugerament diferents. Saber que el primer sèrum usa més ARNm que el segon és el que va portar l'equip de la Universitat de Virgínia a buscar quantificar i comparar les respostes d'anticossos resultants.

Pfizer: més anticossos en els menors de 50

Per a fer-ho, van examinar la sang de 167 empleats del centre que van rebre les vacunes. Les mostres es van recol·lectar d'una setmana a 31 dies després d'administrar la segona dosi de vacuna en les persones receptores. A 79 se'ls va inocular Pfizer i als altres 88 se'ls havia punxat Moderna. L'edat mitjana dels participants de l'estudi va ser 42 i el 38% tenia 50 anys o més. La majoria, el 72%, eren dones. En general, la investigació detecta que Moderna produïa més anticossos en la sang després de la segona dosi que Pfizer: 68,5 micrograms per mil·lilitre (µg/ml) per a Moderna, davant de 45,9 per a Pfizer.

Per a explorar un possible efecte de l'edat en la resposta immune, l'equip va estratificar la mostra en dos grups: menors de 50 i 50 anys o més. Les persones vacunades amb Pfizer majors de 50 anys van produir menys anticossos que els receptors més joves després de la segona dosi (31,1 µg/ml i 59,0 µg/ml, respectivament). Aquesta disparitat d'edat, però, no es va observar en les persones inoculades amb Moderna. Els investigadors especulen que això es deu a la diferència en la quantitat d'ARNm que contenen les vacunes: Moderna n'usa més de tres vegades més.

La recerca assenyala que no s'analitzen específicament els anticossos neutralitzadors, el tipus d'anticossos que impedeixen que el virus ingresse a les cèl·lules. Tampoc van observar les cèl·lules T i les cèl·lules B, que són altres actors vitals en la resposta immunitària del cos. "Això requerirà estudis més complexos i més temps", assenyalen. Tanmateix, els nous resultats són un punt de dades important que podria influir en el disseny de la resposta a la pandèmia de cara al futur. La comunitat científica, de fet, continua estudiant l'efectivitat a llarg termini de les vacunes i està avaluant si es necessitaran injeccions de reforç, especialment entre les persones majors que poden no haver generat una resposta immune tan forta com els més joves.

També et pot interessar

stats