‘V-day’: comença la vacunació massiva contra la Covid-19 al Regne Unit

Maggie, de 90 anys, i William Shakespeare, de 81, les primeres persones del món a rebre la vacuna de Pfizer.

Margaret Keenan, de 90 anys, ha sigut la primera persona vacunada al Regne Unit i el món
Margaret Keenan, de 90 anys, ha sigut la primera persona vacunada al Regne Unit i el món / Jacob King (Reuters)

Tots els ulls estan posats aquest dimarts al Regne Unit, que s’ha convertit en el primer país del món a iniciar una campanya de vacunació massiva per al coronavirus, pràcticament un any després que va començar la pandèmia. L’administració entre la població de la vacuna desenvolupada conjuntament per les farmacèutiques Pfizer i BioNTech suposa el programa d’immunització més gran de la història del país britànic. El Regne Unit s’ha avançat fins i tot als Estats Units després d’aprovar el medicament en temps rècord, acció que ha generat eufòria i dubtes alhora.

La jornada, que ja ha sigut batejada com el V-day (‘dia de la vacuna’) pel ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha despertar una gran expectació en l’àmbit internacional perquè servirà també com a assaig general per a altres països que estan pendents d’iniciar processos similars, com ara Espanya a partir de gener.

El fàrmac requereix d’una primera dosi i un reforç 21 dies després. El responsable sanitari ha confirmat en Twitter que totes les regions del territori han rebut ja una part proporcional de les 800.000 dosis inicials, que s’oferiran en aquesta primera fase als grups més vulnerables de la població, començant pels majors de 80 anys.

Aquest primer lot, importat de Bèlgica, on es fabrica el medicament, servirà per a immunitzar vora 400.000 persones, però el govern del Regne Unit espera tindre disponibles uns quatre milions de dosis per a final d’any, d’un total de 40 milions que ha encarregat al consorci Pfizer-BioNTech.

El repte logístic

Uns 50 hospitals d’Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord començaran aquest dimarts a vacunar a persones majors de 80 anys, entre elles la reina Isabel II (94) i el duc d’Edimburg (99), i empleats del sector sanitari i de residències d’ancians. Els residents en aquests centres hauran d’esperar, però, que la logística permeta el trasllat in situ de la vacuna, previst per als pròxims dies. Les autoritats expliquen que, com que es conserva a –70 graus en congeladors especials no transportables i requereix temps per a descongelar-se, resulta difícil dividir les caixes del medicament, de 975 dosis cadascuna, i portar-les a les residències sense trencar la cadena de fred.

Després dels primers grups de risc, es vacunarà, amb una injecció en el muscle, majors de 75 anys; majors de 70 i persones amb patologies greus o salut molt precària. Posteriorment serà el torn de majors de 65 anys; majors de 55 i, finalment, majors de 50 anys, fins que hi haja suficients dosis de vacunes autoritzades per a immunitzar a tota la població.

Una dona de 90 anys, la primera vacunada

Margaret Keenan, de 90 anys, ha sigut la primera persona al Regne Unit i el món a rebre la vacuna contra la Covid-19. Han gravat en vídeo i han fotografiat la dona mentre li administraven el fàrmac, cap a les 6:30 h temps universal, a l’Hospital Universitari de Coventry, al centre d’Anglaterra.

El segon a ser vacunat, també en el mateix municipi, és un home de 81 anys i que s’anomena William Skakespeare, com el cèlebre dramaturg anglés. Aquesta curiosa coincidència ha fet que el nom d’aquest veterà de la Royal Navy es convertisca en trending topic en Twitter.

William Shakespeare, de 81 anys, ha sigut la segona persona vacunada contra la Covid-19 del món / Reuters

L’ombra del Brexit

Els dubtes que provoca l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) el proper 1 de gener han planat inevitablement en els preparatius del pla de vacunació. La falta d’acord per a evitar una ruptura total entre les dues parts amenaça a hores d’ara d’interferir en el procediment de vacunació, pels efectes que podria tindre en la distribució de la vacuna, per exemple.

La cap de l’Agència Reguladora de Medicaments del Regne Unit, June Raine, ha insistit que el país està “completament preparat per a qualsevol resultat possible” i que l’entitat vetlarà perquè tant la vacuna com el dispositiu mèdic arriben a tot el país “de la mateixa manera i sense interrupció”.

El període de transició per al Brexit acaba el 31 de desembre. Les converses entre el Regne Unit i la UE encara continuen i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, s’han citat a una reunió presencial a Brussel·les “en els pròxims dies” per a intentar resoldre les diferències que els separen en els tres “assumptes crítics”: les qüestions que fan relació a la competència justa, la pesca i la governança.

També et pot interessar

stats