Una de cada deu persones fumadores ha deixat el tabac durant el confinament

Un 5,4% de persones que no fumaven han agafat l'hàbit a causa de l'estrés que ha generat la crisi sociosanitària.

Una de cada deu persones fumadores ha deixat el tabac durant el confinament
Una de cada deu persones fumadores ha deixat el tabac durant el confinament

Les mesures adoptades per les autoritats per a fer front a la pandèmia de coronavirus han tingut impacte en l'hàbit del tabaquisme. Al març, la declaració de l'estat d'alarma va restringir dràsticament la vida social i va deixar confinades a casa milions de persones; a l'agost, el govern espanyol va prohibir fumar en espais a l'aire lliure quan no fora possible respectar una distància interpersonal de dos metres.

Durant el confinament un 10,2 % de les persones fumadores a Espanya han deixat el tabac i un 15,7% ha reduït la freqüència de consum. Per contra, un 5,4% de persones que no fumaven han agafat l'hàbit i la majoria de fumadors (73,5%) han mantingut el consum diari o l'han augmentat a causa de la situació d'estrés. Són dades d'una enquesta del Ministeri de Sanitat, el Comité Nacional del Tabaquisme i les comunitats autònomes de La Rioja i la Regió de Múrcia, en què han participat 24.386 persones.

Entre les causes per a deixar el cigarret, els experts destaquen el temor pels efectes de la Covid-19. L'Organització Mundial de la Salut i la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica han establit que les persones que fumen tenen més possibilitats de desenvolupar símptomes greus que les no fumadores si es contagien. La malaltia ataca els pulmons i el tabaquisme deteriora la funció pulmonar. El cos, per tant, té més dificultat per a lluitar contra la infecció. El pneumòleg Manuel Muñoz, de la unitat de tabaquisme de l'Hospital Provincial de Castelló, ha assegurat en declaracions a À Punt que les informacions dels organismes autoritzats han tingut impacte en molts fumadors i "els pacients tenen més por que abans".

La limitació de les reunions socials i la reducció dels horaris de les terrasses han ajudat molts a fer el pas de deixar el tabac, així com l'impacte econòmic que ha tingut el coronavirus a les llars. De fet, la disminució de la freqüència de consum ha sigut més acusada entre les persones joves, els estudiants i els treballadors afectats per un ERTO, segons les dades de l'enquesta.

La venda de tabac a la Comunitat Valenciana ha baixat un 12% i a l'estat espanyol, un 7%. A pesar de les xifres optimistes, la valenciana era abans del confinament la primera autonomia en nombre de fumadors; la quarta part dels valencians majors de quinze anys fuma. L'any passat van morir 6.000 valencians i valencianes per malalties relacionades amb el consum de tabac.

També et pot interessar

stats