Un particular recorre al Tribunal Suprem perquè suspenga les noves restriccions a la Comunitat Valenciana
A més, ha sol·licitat que se cite a declarar tant Ximo Puig com Pedro Sánchez.
Un advocat ha presentat un recurs davant el Tribunal Suprem (TS) perquè suspenga les noves restriccions imposades per la Generalitat, a més de qüestionar l'habilitació que va fer el govern espanyol a les comunitats autònomes perquè modularen l'estat d'alarma. D'aquesta manera, ha sol·licitat al Tribunal Suprem que cite a declarar tant Ximo Puig com Pedro Sánchez.
El recurs, presentat davant la sala contenciosa administrativa, es dirigeix contra el Decret 2/2021, de 24 de gener, pel qual el Consell limita a dues les persones no convivents que poden reunir-se en espais públics i a convivents les que poden fer-ho en domicilis, al mateix temps que prorroga el tancament perimetral de la regió i restringeix l'accés a uns certs municipis en caps de setmana i festius.
També impugna "de manera indirecta" l'article 10 del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual el govern va declarar el segon estat d'alarma, donant a les autoritats autonòmiques la possibilitat de "modular, flexibilitzar i suspendre" les mesures relatives a les limitacions d'accés a la comunitat autònoma i a les reunions en espais públics i privats.
Privació "total" de la llibertat
L'advocat denunciant afirma que el decret autonòmic "lesiona de manera directa els drets fonamentals de llibertat, lliure circulació i reunió del recurrent i de milions de persones" i, en conseqüència, sol·licita al Tribunal Suprem que acorde una mesura cautelaríssima per a suspendre les noves restriccions, que defineix com "un confinament 'de facto'" i "una privació total de la seua llibertat" per a la ciutadania valenciana.
Quant a l'article 10 de decret que instaurava el segon estat d'alarma, denúncia que ha permés crear "subestats d'alarma en tot el territori nacional, en funció dels criteris adoptats per cada comunitat autònoma", la qual cosa, en la seua opinió, "clarament desvirtua aquest mecanisme previst constitucionalment i constitueix un clar abús de dret i frau de llei".
Desvirtuar l'estat d'alarma
Referent a això, recorda que la Constitució reserva a la llei orgànica la regulació dels drets fonamentals i sosté que, en permetre que les comunitats autònomes puguen modular-los, el govern nacional s'està erigint en poder constituent, per a desvirtuar l'estat d'alarma i crear una nova figura no prevista en la Constitució.
Per això, el recurrent sol·licita també al Tribunal Suprem que formalitze davant el Tribunal Constitucional una qüestió de constitucionalitat, "ja que existeix una clara falta de constitucionalitat en les mesures acordades pel president de la Generalitat i en la mateixa essència del reial decret impugnat de manera indirecta".