Un estudi genètic apunta que el coronavirus ja circulava per Espanya al febrer

S’han detectat diferents entrades del virus, una d’elles per València, i es descarta l’existència d’un pacient zero al país.

Imatge de portada: Els 28 genomes espanyols pertanyen a les tres grans famílies del virus identificades en la resta de món i batejats S, G i V

El coronavirus va tindre a Espanya “multitud d’entrades” des d’altres països i podria estar ja present des de mitjan febrer. Així ho recull un estudi centrat en els 28 primers genomes del virus obtinguts de pacients a Espanya per a conéixer-ne la difusió.

L’estudi, signat per científics de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid i l’Hospital Clínic de Barcelona, conclou que s’han detectat múltiples introduccions de SARS-CoV-2 a Espanya, per la qual cosa no existiria un pacient zero al país. Almenys dues d’aquestes entrades del virus van donar lloc a “l’aparició de conglomerats transmesos localment, amb la posterior difusió d’un d’ells a almenys altres sis països”.

Tres grans famílies de virus a Espanya

L’anàlisi mostra que els 28 genomes espanyols pertanyen a les tres grans famílies del virus identificades en la resta de món i batejats S, G i V. La majoria estan distribuïdes en els clades G i S (13 seqüències en cadascun) i les dues seqüències restants es ramifiquen en el clade V. L’origen d’aquests virus s’estima a Espanya al voltant del 14 i el 18 de febrer de 2020, respectivament, “amb una possible ascendència” d’un d’ells de Shangai.

Els primer casos de la família S, detectats a València

Els primer casos de la família S, detectats a València

L’estudi revela que els tres primers casos del grup S identificats a Espanya es van registrar a València l’última setmana de febrer, després que prop de 2.500 valencians viatjaren fins a Milà per a assistir al partit contra l’Atalanta. No obstant això, l’anàlisi genètica suggereix que els coronavirus de la família S ja circulaven per Espanya fins i tot abans, al voltant del 14 de febrer.

Gran potencial per a la difusió geogràfica

ran potencial per a la difusió geogràfica

Aquests resultats “posen en relleu l’extraordinari potencial de la Covid-19 per a una ràpida i àmplia difusió geogràfica”, assenyala l’estudi, que ha sigut publicat en el repositori d’informes científics BioRxiv. Els textos que alberga encara no han sigut sotmesos a revisió per altres experts.

També et pot interessar

stats