Directes
Ara en la televisió
CERTAMEN INTERNACIONAL DE BANDES 2018

Un estudi genètic apunta que el coronavirus ja circulava per Espanya al febrer

S’han detectat diferents entrades del virus, una d’elles per València, i es descarta l’existència d’un pacient zero al país.

Imatge de portada: Els 28 genomes espanyols pertanyen a les tres grans famílies del virus identificades en la resta de món i batejats S, G i V

El coronavirus va tindre a Espanya “multitud d’entrades” des d’altres països i podria estar ja present des de mitjan febrer. Així ho recull un estudi centrat en els 28 primers genomes del virus obtinguts de pacients a Espanya per a conéixer-ne la difusió.

L’estudi, signat per científics de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid i l’Hospital Clínic de Barcelona, conclou que s’han detectat múltiples introduccions de SARS-CoV-2 a Espanya, per la qual cosa no existiria un pacient zero al país. Almenys dues d’aquestes entrades del virus van donar lloc a “l’aparició de conglomerats transmesos localment, amb la posterior difusió d’un d’ells a almenys altres sis països”.

Tres grans famílies de virus a Espanya

L’anàlisi mostra que els 28 genomes espanyols pertanyen a les tres grans famílies del virus identificades en la resta de món i batejats S, G i V. La majoria estan distribuïdes en els clades G i S (13 seqüències en cadascun) i les dues seqüències restants es ramifiquen en el clade V. L’origen d’aquests virus s’estima a Espanya al voltant del 14 i el 18 de febrer de 2020, respectivament, “amb una possible ascendència” d’un d’ells de Shangai.

Els primer casos de la família S, detectats a València

Els primer casos de la família S, detectats a València

L’estudi revela que els tres primers casos del grup S identificats a Espanya es van registrar a València l’última setmana de febrer, després que prop de 2.500 valencians viatjaren fins a Milà per a assistir al partit contra l’Atalanta. No obstant això, l’anàlisi genètica suggereix que els coronavirus de la família S ja circulaven per Espanya fins i tot abans, al voltant del 14 de febrer.

Gran potencial per a la difusió geogràfica

ran potencial per a la difusió geogràfica

Aquests resultats “posen en relleu l’extraordinari potencial de la Covid-19 per a una ràpida i àmplia difusió geogràfica”, assenyala l’estudi, que ha sigut publicat en el repositori d’informes científics BioRxiv. Els textos que alberga encara no han sigut sotmesos a revisió per altres experts.