Un estudi comprova que el clima no afecta la transmissió de la Covid-19

L’equip del professor canadenc Peter Jüni conclou, després d’estudiar la incidència de 144 països, que el virus no necessita condicions favorables.

Un home passeja protegit amb una mascareta per la Rambla Nova de Sants aquest dijous a Barcelona
Un home passeja protegit amb una mascareta per la Rambla Nova de Sants aquest dijous a Barcelona / Toni Albir (Efe)

La teoria que la transmissió del virus remetrà o desapareixerà amb l’arribada de les altes temperatures ha sigut desmentida per un estudi canadenc, el qual reafirma que l’única cosa demostrada és que mesures com el distanciament físic sí que funcionen.

Per a aquells que encara creuen les paraules del president dels Estats Units, Donald Trump, que al febrer va afirmar que la Covid-19 desapareixeria amb la pujada de les temperatures, el professor d’epidemiologia de la Universitat de Toronto Peter Jüni té un simple missatge: d’això res. Segons la investigació, que apareix publicada aquest divendres en la revista Canadian Medical Association Journal (CMAJ), la realitat és que després d’estudiar el que ha passat en 144 regions del món que sumaven més de 375.000 contagis, les dades avalen que les altes temperatures no afecten la transmissió i propagació de la malaltia.

Jüni ha explicat que no és certa la idea que el nou coronavirus es comportarà com la grip o els refredats tradicionals, que solen desaparéixer en els mesos més càlids. L’equip d’investigació ha analitzat les dades de països amb temperatures mitjanes de 31,2 graus centígrads (Burkina Faso) i àrees del Canadà amb mitjanes de -10,3 graus. Aquestes diferències no han tingut efectes en la transmissió de la malaltia.

“El coronavirus no necessita condicions favorables. Desgraciadament tenim molta confiança que els nostres resultats són certs: la temperatura o el clima no hi tindran cap efecte”, ha apuntat el professor, a més d’afegir que potser la humitat podria influir en la propagació, però de forma mínima i no bastarà per a alentir l’epidèmia durant l’estiu. El que Jüni sí que ha destacat és que la variació entre països s’explica per les intervencions de les autoritats sanitàries amb els tancaments d’escoles, la prevenció de grans concentracions i les mesures de distanciament físic entre les persones.

A més, ha advertit contra la reobertura de les escoles. “No sabem si les mascaretes en la població en general, i especialment entre xiquets, funcionaran. Si es volen reobrir les escoles es necessiten un cert nombre de mesures, i la primera és assegurar que la transmissió en la comunitat ja és baixa”, ha dit. Un altra de les recomanacions és evitar les concentracions, especialment durant el temps de descans, i assegurar una ventilació adequada.

El balanç global, cada dia més prop dels quatre milions de contagis

Els Estats Units continuen sent al focus més gran de la pandèmia, on l’estat de Nova York registra les xifres més dramàtiques. Aquest país nord-americà frega ja 1.257.000 contagis i quasi 76.000 morts, després de detectar més de 27.000 casos i 2.400 morts en 24 hores. Segons el recompte independent de la Universitat John Hopkins, el següent país més afectat és Espanya, seguit de molt prop per Itàlia i el Regne Unit –que acumula el pitjor nombre de morts d’Europa. Rússia, França, Alemanya, el Brasil, Turquia i l’Iran també es troben per damunt de les 100.000 persones infectades, però cadascun dels quals mostra una corba de contagis diferent. El balanç global de la pandèmia s’acosta cada dia més als quatre milions de contagis (3.847.047) i 270.000 morts, mentre que vora 1.286.000 persones han superat la malaltia en tot el món.

La Xina es manté en nivells mínims amb un nou cas i zero morts

La Xina, país on es va originar el brot del nou coronavirus, manté la tendència de mínims en diagnosticar un nou cas i prolonga la seua ratxa sense morts per la malaltia. La Comissió Nacional de Sanitat ha precisat que l’únic detectat en tot el país és un contagi “local” i no procedent de l’estranger, els anomenats casos “importats” que tant han preocupat a Pequín en les últimes setmanes i que han portat a decretar la prohibició d’entrada al país als estrangers des del 28 de març.

Les autoritats sanitàries asseguren que, fins a la passada mitjanit local, s’han donat d’alta a 36 pacients, la qual cosa deixa el nombre d'infectats actius a la Xina en 260, 18 dels quals es troben en estat greu.

També et pot interessar

stats