Un 15 d’agost sense trànsit a les carreteres, turistes ni grans celebracions
Benidorm, amb escassa ocupació hotelera, i Llucena, plena de gom a gom. La cara i la creu de l’últim tram de la campanya estival.
El cap de setmana que marca el final de la primera quinzena d’agost i el principi de la segona, amb la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu com a frontera, solia ser un dels de major moviment a les carreteres, però enguany el panorama és ben diferent. Està en marxa una operació atípica de la DGT i sense previsions específiques de quants desplaçaments s'esperen aquests dies, tot i que està clar que en seran molts menys del que s’ha registrat al voltant del 15 d'agost en anys anteriors.
Cau el trànsit a les carreteres i també la xifra de passatgers als aeroports. Al d'Alacant-Elx es viu el 15 d'agost més fluix dels últims 25 anys. Hi ha programats 589 vols fins diumenge, amb una previsió de 75.000 passatges. En són la meitat respecte al mateix cap de setmana de 2019.
Entre les companyies que han decidit suspendre la connexió aèria del Regne Unit amb Alacant hi ha l’aerolínia Jet2.com, que oferia vols des de ciutats com Londres, Manchester o Birmingham i que en principi té previst reprendre’ls a partir del 16 d’agost.
D'altra banda, els efectes de la quarantena decretada pel Regne Unit a tota la gent provinent d’Espanya es noten molt a la Costa Blanca, especialment a Benidorm. Aquest cap de setmana d’agost, la ciutat ofereix imatges de platges plenes però hotels amb un nivell d’ocupació molt per sota de l’any passat, quan 2,8 milions de britànics visitaren la Comunitat Valenciana i s’hi deixaren uns 2.400 milions d’euros.
Tradicionalment, el 40% de les pernoctacions corresponen al turisme britànic. Enguany, aquest percentatge baixa fins al 20%. Durant el mes d'agost a Benidorm es donen les setmanes més estratègiques de la temporada turística amb millors dades que les registrades al mes de juliol. Així, l'ocupació hotelera arriba al 46%, mentre que a tota la Costa Blanca és del 61%.
Si Benidorm representa la cara d’una campanya turística marcada per la pandèmia de la Covid-19 amb unes xifres d’ocupació baixíssimes, en pobles com Llucena (Alcalatén) a l’interior de les comarques del nord, trobem la creu.
Segons David Monferrer, l’alcalde d’aquesta localitat, on viuen vora 1.300 persones tot l’any, “aquesta segona quinzena d’agost estem al 200% d’ocupació”, cosa que significa que els hotels i allotjaments rurals de la població estan plens de gom a gom.
Turisme valencià, però també el provinent d’Aragó, busquen en pobles com aquest un entorn tranquil, amb poca gent als carrers i envoltat de natura.
Tot i la incertesa amb què va començar l’estiu, l’ocupació a les comarques del nord és molt millor del que s’esperava i amb xifres molt més elevades a l’interior que a la costa, sinònim de destinació segura davant de la Covid-19. Així, només el 70% de les cases rurals han obert. Així i tot, aquestes estan plenes pràcticament al 100%. Són unes dades que estan lluny de les campanyes d’altres estius, quan per a trobar una plaça lliure calia afanyar-se i reservar amb temps.
Les limitacions marquen l'activitat de l'oci nocturn a València
Una altre escenari que ofereix una imatge atípica aquest 15 d’agost és la ciutat de València, amb poc de turisme al centre. Als carrers, costa trobar persones que no vagen a treballar o que en tornen, ja siga en supermercats que han obert les portes aquest dissabte festiu o altres professionals que hui no han fet vacances.
La ciutat, a més, ha viscut la primera nit pràcticament sense oci nocturn i amb les discoteques tancades.
Les grans cites festives, a mig gas
La Covid-19 també ha alterat completament la celebració de les grans cites festives d’aquest dissabte, des d’un Misteri d’Elx a mig gas que ha limitat enguany la representació teatral, una fira de Xàtiva que no s’ha celebrat per primera vegada des de la Guerra Civil, i una festa de l’Assumpció que ha substituït la tradicional processó vespertina per un recorregut claustral a la catedral de València.
D’altra banda, les alfàbegues a Bètera, enguany s’han convertit en el símbol de la gratitud a la gent que més ha lluitat contra la pandèmia al municipi, des del personal del centre de salut, els agents de la Policia Local i el vora mig centenar de voluntaris i voluntàries que cosiren mascaretes durant la pandèmia.