La UE permet restringir viatges intracomunitaris no essencials davant l'augment de contagis

Les fronteres de l'àrea Schengen estaran obertes per a mantindre el bon funcionament del mercat interior.

Aeroport Adolfo Suárez Barajas, a Madrid
Aeroport Adolfo Suárez Barajas, a Madrid / Susana Vera (Reuters)

Els líders europeus han acordat que els països de la Unió Europea (UE) puguen restringir els viatges intracomunitaris no essencials, davant l'augment de contagis de la Covid-19 per l'aparició de noves variants del virus, encara que s'han compromés a mantindre obertes les fronteres interiors. L'empitjorament de la situació sanitària en aquesta tercera onada, amb forts repunts de contagis en països com Espanya o Portugal, ha portat els líders a permetre de nou les restriccions als viatges no essencials, com ja van fer a la primavera en la primera onada, però van aconseguir evitar durant la segona. No obstant això, l'objectiu és no repetir el bloqueig de les fronteres interiors que es va viure al març i abril, amb camions embossats sense poder creuar.

Abans de l'inici de la reunió, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ja va avalar la restricció dels viatges no essencials, després d'haver elevat el risc de contagi de les noves soques d'"alt" a "molt alt". "Estem totalment convençuts que hem de tindre les fronteres obertes per a mantindre el bon funcionament del mercat interior, però es poden considerar restriccions en els desplaçaments no essencials", ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel, al final de la cimera que els caps d'estat i de govern han celebrat per videoconferència.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha explicat que "les noves variants s'estan estenent per Europa" i per a identificar-les, els líders han acordat "una nova categoria, roig fosc" en el mapa de la UE que "mostre que en aquesta zona el virus circula a un nivell molt alt". Amb la intenció de "desincentivar" els viatges no essencials en aquesta zona, es podrà exigir als ciutadans un test negatiu abans d'eixir i l'obligatorietat de guardar quarantena al país de destinació.

No obstant això, aquestes restriccions, no haurien d'afectar els treballadors transfronterers, si bé aquesta i altres mesures específiques, com si a aquests viatgers que travessen diàriament una frontera per a treballar se'ls ha d'exigir un test, són aspectes que es debatran "en els pròxims dies", va indicar la presidenta de la CE.

Quant a les fronteres exteriors de la UE, la Comissió Europea va proposar "mesures addicionals" com que se'ls puga exigir també una prova de diagnòstic negativa als qui ingressen en l'espai comunitari en "viatge essencial".

Portugal i els Països Baixos suspenen els vols amb el Regne Unit

Al final del cimera, el primer ministre de Portugal, António Costa, ha anunciat que el seu país suspendrà tots els vols amb el Regne Unit a partir de les 00:00 hores del dissabte, excepte per raons humanitàries. Els Països Baixos ha decidit suspendre també durant quatre setmanes a partir del dissabte els vols procedents del Regne Unit, Amèrica del Sud i Sud-àfrica, davant el temor d'importar les variants que dominen en aquelles àrees geogràfiques.

Accelerar la vacunació

Els líders europeus també van fer una crida a accelerar el procés de vacunació, davant les crítiques de diversos països per la lentitud en la distribució de la vacuna de Pfizer-BioNTech. Von der Leyen ha presentat la seua proposta d'haver vacunat a l'estiu el 70% de la població adulta i al març el 80% dels professionals sanitaris i les persones de més de 80 anys. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat suport a la mesura i ha traslladat als seus col·legues que "a Espanya, la vacunació va a bon ritme", segons fonts de La Moncloa.

També et pot interessar

stats