La UE acorda crear un fons de reconstrucció però discrepa sobre l'estructura de les ajudes

Reconeix que és "urgent i necessari" i ha de tindre unes dimensions suficients per a ajudar les regions i els sectors més afectats.

VÍDEO | La UE acorda crear un fons de reconstrucció però discrepa sobre l'estructura de les ajudes

Els líders de la Unió Europea han finalitzat la cimera sense grans avanços sobre com ha de ser la resposta econòmica dels 27 davant de la crisi del coronavirus. Donen suport a la creació d'un fons de reconstrucció que rellance l'economia del bloc comunitari, però discrepen a l'hora de donar-li forma i continuen xocant per la manera en què han d'articular-se les ajudes. Espanya, Itàlia o Portugal reclamen que siga a través de subvencions no reembossables, mentre que Alemanya o els Països Baixos advoquen per préstecs que els socis hagen de tornar.

Així, els líders europeus han encarregat a la Comissió Europea que presente una proposta concreta per a un fons de recuperació lligat al futur pressupost comunitari després de la pandèmia de la Covid-19, que estarà enllestit a mitjan maig. L'executiu comunitari haurà de detallar la manera d'incrementar la potència de foc del pressupost comunitari per a aconseguir finançament en el mercat.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha reconegut que aquest fons de reconstrucció és "urgent i necessari" i, per tant, ha de tindre unes dimensions suficients per a ajudar les regions europees i els sectors econòmics més colpejats.

D'altra banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha confirmat que, encara que no s'ha concretat cap xifra, s'estaria parlant d'una mobilització de recursos de "bilions d'euros". Les xifres que aporten les diferents delegacions situen aquesta xifra en més d'1,5 bilions d'euros.

Macron creu que Europa no ha d'endeutar-se amb préstecs a altres països

El president de França, Emmanuel Macron, ha destacat que Europa no ha d'endeutar-se per a mantindre la seua capacitat de fer préstecs a altres països en la seua lluita contra el coronavirus, perquè aquests s'afegirien al deute que ja tenen aquestes nacions.

"Crec que en el moment que vivim aquestes transferències han de ser mitjançant subsidis, autèntiques transferències pressupostàries", ha afegit Macron.

També et pot interessar

stats