Trump aposta per una estratègia immobilista mentre els Estats Units registren un nou pic de contagis de coronavirus
La compra de tot l’estoc de l’antiviral remdesivir per als pròxims tres mesos genera malestar en la comunitat internacional.
Donald Trump descarta mantindre les aparences a l’hora d’abordar la crisi sanitària i, amb l’economia com a escut, ha assegurat que el coronavirus “simplement desapareixerà” en algun moment. El president dels Estats Units ha refusat oferir una estratègia per a fer front als repunts de casos al sud i oest del país, on s’ha registrat un nou pic de contagis, però ha abastit a les farmacèutiques amb el 90% de les existències de l’antiviral remdesivir.
“Crec que estem fent-ho molt bé amb el coronavirus. Crec que, en algun moment, això simplement desapareixerà. Això espere”, ha manifestat aquest dimecres en una entrevista a la cadena Fox, coincidint amb la jornada que més noves infeccions es detecten, vora 50.700. Però les veus expertes s’alcen a contradir les declaracions del mandatari cada vegada que minimitza el fet de trobar-se en el país amb pitjors xifres de tot el món (2,7 milions de contagis i 128.062 morts) i amb una corba de contagis encara a l’alça. El mateix equip epidemiològic de la Casa Blanca estima que no hi haurà una vacuna fins a principis de 2021 i ha demanat a la ciutadania que respecten la distància interpersonal i usen màscares per a evitar més contagis.
Tot i la postura negacionista, el país nord-americà s’ha avançat a Europa i ha aconseguit acaparar la quasi totalitat de les existències del medicament remdesivir, un fàrmac experimental que ha mostrat efectivitat a l’hora de pal·liar les conseqüències de la Covid-19. La compra de l’estoc dels pròxims tres mesos ha generat malestar en la comunitat internacional, que advoquen per un consens en la seua distribució i no caure en una guerra comercial per aquest fàrmac de preu elevat –el seu tractament oscil·la entre els 2.340 i 4.290 dòlars.
La població dels Estats Units es troba en una situació clínica delicada, però també del Brasil, epicentre de la malaltia a Amèrica Llatina que en les últimes hores ha superat les 60.000 víctimes mortals i s’apropa a 1,5 milions de contagis. Segons la Universitat Johns Hopkins continua la llista de països més afectats Rússia, l’Índia i el Regne Unit, aquest últim amb una corba de contagis dramàtica que comença a estabilitzar-se. Els segueix el Perú i Xile, en un clar trasllat del focus al continent americà, i Espanya en huitena posició, amb una línia de casos quasi horitzontals però que no deixa lloc a la calma pels diversos rebrots que es revelen al país.