Els tres museus de la Diputació de València aposten per la inclusió i la diversitat

Han començat a adaptar algunes exposicions per a persones amb Alzheimer i TEA.

Museu Valencià de la Il·lustració
Museu Valencià de la Il·lustració / @Valenciaturismo

Els tres museus de la Diputació de València, el Museu de Prehistòria, el d’Etnologia i el MuVIM, que tornen a obrir les seues portes a partir de dilluns, amb l'entrada de la Comunitat Valenciana en la fase 1, han començat a adaptar alguna de les seues exposicions per a persones amb Alzheimer i Trastorn de l'Espectre Autista (TEA).

La iniciativa s’emmarca dins del programa Museus Inclusius, que busca combatre l’exclusió social, la discriminació i la desigualtat, temes proposats pel Consell Internacional de Museus com a línies d’actuació per al Dia dels Museus, que se celebra aquest dilluns .

Es tracta d’un programa “amb un fort compromís social, que aspira a cobrir les demandes de persones amb diversitat funcional, entre altres col·lectius”, segons ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius.

Per al director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, exposicions com “Faltar o morir”, “La tradició desvelada. Indumentària tradicional de les Alcubles” o “No és fàcil ser valencià”, “creen un diàleg cultural entre la societat i el museu i encaixen perfectament en teràpies i experiències amb persones amb Alzheimer o demències, per als quals s’estan preparant alguns tallers”.

El Museu de Prehistòria de València, per la seua banda, ha editat una Guia visual TEA, un material d’aprenentatge per a persones amb trastorns de l’espectre autista, que dona informació genèrica sobre museus i prepara a aquest col·lectiu per a la visita al museu, segons ha explicat la directora del centre, Maria Jesús de Pedro.

Un altre projecte és #MuVIMonTu, una iniciativa en línia del Museu Valencià de la Il·lustració que vol ser “un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, així com promoure ferramentes per a identificar i superar els prejudicis en el que els museus mostren i en les històries que conten”, assegura el seu director, Rafael Company.

Una altra oferta digital és “Cultura de proximitat”, un repertori escollit de materials culturals de la Diputació fàcilment accessibles, amb la intenció de demostrar i reivindicar la utilitat de la cultura. Un passeig virtual per les activitats dels museus i també del Teatre Escalante, els Premis Iturbi i la promoció de la llengua pròpia.

També et pot interessar

stats