La transmissió silenciosa del coronavirus als hospitals i els centres de salut

Un estudi, amb dades de 230.000 professionals de 24 països, revela que 4 de cada 10 sanitaris pateix la Covid-19 de manera asimptomàtica.

Sanitàries protegides contra la Covid-19 en una imatge d'arxiu en un hospital
Sanitàries protegides contra la Covid-19 en una imatge d'arxiu en un hospital / Europa Press

Un 40% de treballadors sanitaris que ha donat positiu en una prova de detecció de la Covid-19 patia la malaltia de manera asimptomàtica, la qual cosa augmenta el risc de transmissió silenciosa en els entorns sanitaris, segons un estudi amb dades de 230.398 treballadors sanitaris en 24 països. L'anàlisi, presentat en la conferència sobre malalties per coronavirus organitzada per la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (Semcei), ha revisat 97 estudis.

El personal sanitari, en primera lluita contra la Covid-19, representa més del 9,5% del total de contagiats a Espanya, com més de 60.000 professionals infectats des de l'inici de la pandèmia.

L'equip d'experts ha fet una revisió d'estudis previs sobre la prevalença de la Covid-19 en treballadors sanitaris en què s'han avaluant els factors de risc, les característiques i el resultat clínic de la infecció. Els resultats indiquen que entre els treballadors del camp de salut sotmesos a proves PCR o de presència d'anticossos, la prevalença estimada de la infecció per SARS-CoV-2 és del 10% i el 7%, respectivament.

Els positius: infermers (48%), metges (25%) i altres treballadors sanitaris (23%)

Dades de 15 estudis han mostrat que, entre els sanitaris que han donat positiu, el 40% no presentava símptomes en el moment del diagnòstic. El 48% del total de positius eren infermers; seguits per metges (25%) i altres treballadors de la salut (23%), agrega l'estudi, citat per la Semcei.

D'altra banda, 1 de cada 20 (5%) dels treballadors sanitaris positius per Covid-19 va desenvolupar complicacions clíniques greus, i 1 de cada 200 (0,5%) va morir. "La pèrdua del gust i de l'olfacte, la febra i el dolor muscular es van identificar com els símptomes significativament associats amb els positius en Covid-19 entre els treballadors sanitaris", explica Taulant Muka, un dels autors de l'estudi de la Universitat de Berna.

També et pot interessar

stats