Suspeses les eleccions basques i gallegues pel coronavirus

No han concretat una data per a poder dur a terme els comicis autonòmics.

El lehendakari Íñigo Urkullu
El lehendakari Íñigo Urkullu / IREKIA

El lehendakari, Iñigo Urkullu, i els líders dels partits bascos han decidit la suspensió de les eleccions basques del 5 d’abril per la situació de la pandèmia del coronavirus i l’estat d’alarma, que impedeixen la celebració dels comicis amb les garanties adients per a la salut i l’exercici del dret al sufragi, segons l’acord a què han arribat. De la mateixa manera, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, juntament amb els partits amb representació parlamentària i Ciutadans de Galicia, també han decidit ajornar aquesta jornada sine die.

Tant en una comunitat com en l’altra tots els representants hi han mantingut reunions per tractar el tema, i en les dues s’ha arribat a la mateixa conclusió. Respecte a les eleccions del País Basc, les formacions polítiques han assenyalat, en un escrit, que, en l’actual context d’estat d’alarma i emergència sanitària provocat per la pandèmia del Covid-19, no poden celebrar-se els comicis “amb les garanties adients, tant per a la salut pública com per a l’exercici del dret de sufragi”.

Es tracta d’una situació sense precedents a l’estat espanyol, ja que mai s’ha enfrontat a la suspensió d’unes eleccions ja convocades, una cosa que tampoc preveu la legislació. Les comunitats ja treballen per encaixar jurídicament un ajornament dels comicis.

També et pot interessar

stats