Sindicats sanitaris i col·legis professionals denuncien la lliure interpretació del protocol de vacunació contra la Covid-19

Asseguren que en alguns departaments valencians s'ha vacunat alliberats sindicals o informàtics abans que al personal de primera línia.

Asseguren que en alguns departaments valencians s'ha vacunat alliberats sindicals o informàtics abans que al personal de primera línia
Asseguren que en alguns departaments valencians s'ha vacunat alliberats sindicals o informàtics abans que al personal de primera línia / À Punt NTC

Després que el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) del País Valencià, Arturo León, explicara en un comunicat que havia rebut la vacuna “després del personal de neteja, informàtic, administratiu, de magatzem, bugaderia, consultes no-Covid, seguretat, cafeteria o direcció”, han saltat totes les alarmes. S’està vacunant alliberats sindicals o informàtics, per exemple, abans de personal sanitari de primera línia?

Juan José Tirado, president del Col·legi d’Infermeria de València, ha afirmat a À Punt NTC que, malgrat que el protocol està “definit”, és “cada centre el que ha de fer un llistat de les persones que han de ser vacunades pel protocol indicat per la Conselleria de Sanitat i l’estratègia nacional de vacunació”. Quant a si això inclou una persona que desenvolupe, per exemple, tasques administratives, Tirado ha posat el focus en la jerarquia de risc de cada centre.

“El responsable del centre ha de marcar aquesta jerarquia de risc”, ha subratllat. “Tant de risc és la persona que està netejant unitats de Covid-19 com la infermera que està amb aquests malalts”, ha expressat. Però, ha insistit, és el centre el que ha de pautar aquest llistat tenint en compte la “proximitat al risc”. “El servei de medicina preventiva és el que planifica data, hora i dia per a procedir a la vacunació”, ha confirmat, també, Fernando García, president de CSIF Sanitat València.

D’altra banda, Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de Comissions Obreres del País Valencià, ha afirmat que hi ha departaments de salut que han aconseguit vacunar tota la plantilla i d'altres que encara no han vacunat les persones de primera línia.

“Són els departaments de salut els que sol·liciten el nombre de vacunes que poden posar i des de Sanitat se’ls subministren. Hi ha departaments que amb major diligència han programat la seua vacunació i altres que ho han fet d’una altra forma. Aquests departaments, després, tenen l’obligació d’enviar el llistat dels treballadors i treballadores que consten en el centre”, ha manifestat. Atiénzar també ha assegurat que, quan des de CCOO es van detectar desigualtats en el protocol, es van comunicar a la Conselleria de Sanitat. “Ens consta que ja han pres mesures per a corregir-ho”, ha afegit.

Atiénzar ha contat, a més, que el protocol estableix quines persones es troben en la primera, segona i tercera línia dins d’aquesta primera fase de vacunació. “Els serveis i unitats que estan en contacte amb sales Covid, urgències, UCI, atenció primària, serveis de prevenció, personal de Salut Pública (els que fan per exemple les PCR), equips de vacunació i treballadors i treballadores de subcontractes que puguen estar ací són primera línia”, ha comentat. “El tercer grup d’aquesta primera fase estaria integrat per la resta de professionals sanitaris”, ha afegit i “els últims” a vacunar-se a un hospital serien “personal informàtic, administratiu, direcció i sindicats”.

Per a Víctor Pedrera, secretari general del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana, no s’estan fent les coses bé. “Hi ha hospitals que han vacunat d’una forma; uns altres, d’una altra. No s’ha diferenciat entre primera i segona línia: s’ha vacunat personal que no està incorporat a la seua activitat assistencial; s’ha vacunat personal que no és sanitari, com informàtics, personal de manteniment… i s’ha deixat fora, quan s’han acabat les vacunes, personal sanitari de primera línia en la pública i pràcticament la totalitat del personal de primera línia de la sanitat privada”, ha afirmat.

“Es pensava que hi hauria vacunes suficients, i es va començar vacunar a tot el personal que estava en aquell moment a l’hospital sense discriminar si era de primera o segona línia”, ha corroborat Raquel Pallás, delegada de Satse Infermeria a l’Hospital de la Ribera.

Per això, i preguntada per la vacuna que va rebre el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) del País Valencià, Arturo León, Rosa Atiénzar ha sostingut que “totes les persones alliberades dels sindicats” estan a disposició de “l’administració”, que pot requerir-los en qualsevol moment. “Estan, d’una banda, en centres de treball atenent treballadores i treballadores i, d’una altra, molts companys estan incorporats i reforçant serveis al mateix temps que fan activitat sindical”, ha comentat.

Per últim, des dels sindicats sanitaris i col·legis professionals han posat el focus en la mancança de vacunes a causa de “l’incompliment” de les farmacèutiques amb els subministraments que tenien compromesos.

Des de la Conselleria de Sanitat defensen la claredat en l’ordre de vacunació

La Conselleria de Sanitat Universal, davant aquestes polèmiques, ha negat indefinició en el protocol de vacunació. Així, dimecres passat la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, va explicar en declaracions a À Punt NTC que l’estratègia de vacunació “és molt clara quant a l’ordenació dels grups prioritaris”. “Un orde”, va afegir, del qual “no ens en podem eixir”.

Segons la responsable autonòmica de Salut Pública, tingueren lloc dues videoconferències prèvies a l’inici de la campanya d’immunització, el 21 i 23 de desembre, a través de les quals la Conselleria de Sanitat va explicar l’estratègia a tots els centres de salut i com s’havia d’ordenar l’administració de les vacunes. Primer, les persones internes i personal sanitari i sociosanitari en residències de majors i de persones amb discapacitats. Després, el personal sanitari de primera línia.

Salut Pública, a més, va haver de recordar aquestes instruccions en dues ordes enviades als centres de salut el 5 i el 20 de gener. En qualsevol cas, ací no figuren moltes de les persones que ja s’han vacunat i, de fet, la Conselleria de Sanitat està investigant actualment 62 casos amb detall per a analitzar-ho.

També et pot interessar

stats