El sentiment dels romeus de la Santa Faç es queda als balcons i en les xarxes socials
La relíquia no ha pujat enguany al castell, com demanaven l’Església i l’Ajuntament, i ha beneït Alacant des del monestir.
La Romeria de la Santa Faç, en la qual participen cada any centenars d’alacantins, s'ha viscut aquest dijous portes endins de les llars per les restriccions a què obliga l’estat d’alarma. La relíquia, tot i els intents de l’Església i l’Ajuntament, no ha pogut eixir finalment al carrer.
Per això, els romeus i romeves han inundat les xarxes socials amb missatges per a compartir el seu sentiment i han tret als balcons la tradicional brusa, tal com animava a fer la Federació de Fogueres. La lluita contra la Covid-19 s'ha sumat a les súpliques que, des del segle XV, el poble alacantí trasllada a la venerada relíquia de la Santa Faç, especialment durant desastres com ara sequeres, plagues o epidèmies.
Tradicionalment, desenes de milers de persones recorren els huit quilòmetres que separen la cocatedral de Sant Nicolau i el monestir de la Santa Faç. Aquest 2020 serà recordat com l'any que la relíquia no ha eixit del lloc que l'alberga, malgrat els intents dels responsables de la cocatedral de Sant Nicolau i l’Ajuntament d’Alacant. S'han aferrat, sense èxit, a l’excepció sobre els actes religiosos que, segons ells, preveu el decret de l’estat d’alarma per a demanar al govern espanyol una eixida excepcional de la Santa Faç fins al castell de Santa Bàrbera per a beneir la ciutat.
El que sí que s'ha celebrat és la missa de la Santa Faç a l'altar major, una cerimònia a la qual han assistit tan sols 13 persones, respectant les mesures de seguretat. Posteriorment, s'ha dut a terme la benedicció d'Alacant des de les portes del monestir.
La Federació de Fogueres de Sant Joan ha animat a lluir la brusa negra i a compartir la imatge en les xarxes socials. Així mateix, l’entitat festera va demanar als romeus que penjaren aquesta característica peça de roba als balcons per a recordar aquesta festivitat tan arrelada.