El sector cultural es reuneix amb el govern espanyol per a proposar ajudes per a vora 700.000 professionals

El negoci musical o de les arts escèniques genera un 3,5% del PIB.

Els músics professionals són uns dels grans perjudicats per la crisi derivada del coronavirus
Els músics professionals són uns dels grans perjudicats per la crisi derivada del coronavirus

Els ministres de Cultura i Hisenda, José Manuel Rodríguez Uribes i María Jesús Montero, es reuneixen aquest divendres amb els representants de la indústria cultural. La trobada pretén intercanviar idees per a aprovar mesures que pal·lien l’impacte econòmic de la crisi en un sector que suposa el 3,5% del PIB i comprén més de 700.000 professionals.

Des de l'inici de la crisi, diferents agents del sector han reclamat mesures específiques i que tinguen en compte les seues particularitats. Segons estimacions de l'associació per al desenvolupament de la propietat intel·lectual Adepi, en un mes s'han perdut 960 milions d'euros només pel cessament de la facturació, però si s’hi afegeixen altres conceptes, les estimacions freguen els 3.000 milions.

Pel que fa a l’àmbit del cinema, la Federació d'Exhibidors de Cinema calcula pèrdues de 2,6 milions d'euros diaris. Per als productors, la suspensió de rodatges implica entre 150 i 200 milions de pèrdues, segons l'Associació Estatal de Cinema (AEC), mentre que la Unió d'Actors parla de pèrdues de 6,8 milions i un 23% d'acomiadaments.

Les arts escèniques calculen que en menys d'un mes es van suspendre 30.000 funcions arreu del país, amb unes pèrdues estimades de 130 milions d'euros. Aquesta xifra continua creixent cada dia que les sales continuen tancades.

Les discogràfiques, preocupades per la recessió

En l’àmbit musical els grans editors discogràfics calculen pèrdues directes d'almenys 100 milions d'euros enguany i creuen que la situació del sector es pot agreujar amb la recessió econòmica. Per la seua banda, en el sector del llibre la paralització de l'activitat pot representar la reducció a un terç de la facturació, al voltant de mil milions d'euros, 800 provinents del mercat interior i 200 del mercat exterior.

Galeries, museus i centres d'arts han cancel·lat exposicions i han paralitzat l’activitat. La Taula Sectorial de l’Art Contemporani, que agrupa galeries, gestors i associacions culturals, ha assegurat que la venda directa d'obres d'art s'ha vist greument afectada, però també els encàrrecs, els treballs de restauració i conservació, i la producció editorial del sector.

També et pot interessar

stats