Sanitat registrarà qui no es vulga vacunar contra la Covid-19

La vacunació serà voluntària, però es farà un registre de les persones que s’hi neguen per a conéixer-ne les raons.

Un sanitari prepara la vacuna a Boston (EUA)
Un sanitari prepara la vacuna a Boston (EUA) / Reuters

La vacuna contra el coronavirus serà voluntària, si bé hi haurà un registre de les persones que es neguen a posar-se-la amb la finalitat de conéixer les possibles raons de reticència en diferents grups de població. Així s'estableix en una actualització de l'estratègia de vacunació contra la Covid-19 a Espanya, publicada aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat i subjecta a possibles actualitzacions a mesura que es vaja tenint més informació sobre les vacunes.

De fet, l'actualització del document coincideix amb el dia en què s'espera que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seues sigles en anglés) emeta un dictamen positiu d'autorització d'ús de la vacuna de Pfizer/BioNTech, que, previsiblement, aprovarà aquesta setmana la Comissió Europea.

A més, segons va anunciar la setmana passada el ministre de Sanitat, Salvador Illa, una vegada aprovada aquesta vacuna, es començarà a administrar a Espanya diumenge que ve, 27 de desembre. En la primera etapa s'oferirà la vacunació de manera prioritària als residents i al personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones majors i d'atenció a grans dependents.

Posteriorment, es vacunarà el personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari, la resta de professionals sanitaris i sociosanitaris, i persones considerades grans dependents (grau III de dependència, és a dir, amb necessitat d'intenses mesures de suport) que no estiguen institucionalitzades.

Una de les principals novetats que s'inclouen en l'actualització de l'estratègia és que les persones que hagen passat la malaltia també s’hauran de vacunar. Tot i que s'ha evidenciat que la gran majoria de les persones infectades per SARS-CoV-2 produeixen anticossos neutralitzadors a més d'estimular la inducció de resposta de cèl·lules T, encara es disposa de poca informació sobre alguns aspectes, com ara la possibilitat de reinfeccions i les seues característiques clíniques, la resposta immune de memòria després de la infecció i el risc de transmissió o la duració de la immunitat després de la infecció natural.

Quant al personal sanitari de primera línia i un altre personal sanitari i sociosanitari que ha tingut una infecció confirmada per SARS-CoV-2, podrà retardar la vacunació fins que transcórreguen 90 dies des de la data del diagnòstic. “D'aquesta manera es podrà prioritzar la vacunació del personal que no haja patit la malaltia recentment, en concret els últims 90 dies”, assenyala el text. Finalment, no es recomana la realització de proves de laboratori per a la detecció d'anticossos o d'infecció per SARS-CoV-2 abans de la vacunació.

També et pot interessar

stats