Sanitat justifica les noves restriccions perquè la pressió hospitalària “pot excedir les capacitats del sistema”
En dues setmanes els ingressos en planta han augmentat un 89%, en UCI un 71% i l’atenció primària atén més de 7.000 casos sospitosos diaris.
La Conselleria de Sanitat Universal ha justificat les noves restriccions decretades per la Generalitat per a la Comunitat Valenciana des d'aquest dijous en el fet que s'han constatat uns nivells d'ocupació hospitalària que “poden excedir les capacitats del sistema sanitari”. Així ho assegura en la resolució publicada aquest dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) que arreplega les mesures, vigents per a un mínim de catorze dies, i que contemplen el tancament generalitzat de la restauració excepte si fa menjars per a emportar-se, l'avançament del tancament del comerç no essencial a les 18:00 hores i la clausura de totes les instal·lacions esportives excepte per a professionals.
Només des del passat 4 de gener els ingressos en hospitals han augmentat un 89%, mentre que a les unitats de cures intensives l'increment és del 71%. Amb quasi 4.000 pacients hospitalitzats per coronavirus i més de 500 en crítics, la sanitat valenciana està vivint una situació molt complicada en la tercera onada de la pandèmia. Segons dades del Ministeri de Sanitat, amb data de 19 de gener, l'ocupació en hospitals per Covid-19 és del 38,18% i en crítics ja frega el 54%. És la xifra més alta de tot Espanya i supera en vint punts la mitjana estatal.
Tal com assenyala el departament encapçalat per Ana Barceló, les restriccions adoptades en l'últim mes no sols no aconseguit contindre o fer recular la transmissió comunitària del SARS-CoV-2, sinó que s'ha incrementat, i el territori està a hores d'ara en nivell d'alerta 4 amb “tendència elevada al creixement en l'evolució de la pandèmia”. Els informes de la Subdirecció General d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental i de la directora general d'Assistència Sanitària, de data 19 de gener de 2021, constaten en tota la Comunitat Valenciana “una transmissió comunitària no controlada i sostinguda amb pressió creixent sobre el sistema sanitari”. D'acord amb aquests documents, la incidència acumulada a catorze dies és de 1.042 contagis per 100.000 habitants, xifra que suposa un increment del 163,9% respecte de la taxa registrada fa ara dos setmanes.
Igualment, la taxa de positivitat (percentatge de proves positives respecte del total que s'han realitzat) està disparada des de fa setmanes. L'última actualització del Ministeri de Sanitat la situa en el 31,84%, quasi el doble de la mitjana estatal i molt per damunt del 4% establit com a límit de positivitat de les proves diagnòstiques a partir del qual el risc de transmissió es veu incrementat. En eixe sentit, el nombre de casos sospitosos que acudeixen als equips d'atenció primària presenta una tendència ascendent. La mitjana de casos atesos diàriament està per damunt de 7.000, continua el decret de la Generalitat, i la proporció de PDIA (taxa de positivitat entre totes les proves diagnòstiques d'infecció recent) positiva entre aquests és major del 75%. És un indicador considerat de risc molt alt.
Contagis per contacte pròxim
Els estudis epidemiològics sobre el comportament de la malaltia indiquen que la majoria de les infeccions es produeixen principalment per contacte pròxim i exposicions prolongades a les gotes respiratòries que contenen el virus, així com per la inhalació d'aerosols amb partícules virals en suspensió i el contacte directe o indirecte amb secrecions respiratòries infectades.
Així mateix, la transmissió es veu afavorida en llocs tancats, mal ventilats, amb afluència de moltes persones i on no s'observen les mesures de distanciament i higiene i prevenció durant tot el temps. És en aquestes situacions on s'ha demostrat que la probabilitat de contagi és molt superior a la que es produeix en els espais oberts i molt ventilats.